sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»В Древен Египет са ползвали четки за зъби

В Древен Египет са ползвали четки за зъби

Нина НордНина Норд
Джедай
788548
Египетските Пирамиди

Древните египтяни са издигали чистотата в култ. Те се грижели не само за чистотата на тялото си, но и за тази на зъбите си и на устната си кухина, което било трудно за онова време.

Древните египтяни правели това три хиляди години преди новата ера. В саркофази с мумии на египтяни са били намерени първите четки за зъби, които някога са били използвани.

Египетските Пирамиди

Тези четки били направени от клончета на дървета, като в края всяко клонче било с разцепени краища, които били омекотени по специфичен начин, за да не травмират зъбите.

За изобретател на съвременния тип четки за зъби се смята китайският император. Той я изобретил през 1498 година. Меката част на четките за зъби на китайците била направена от космите на гривата на сибирски глиган.

Дръжките на четките били изработени от дърво или от животинска кост. През седемнадесети век това изобретение станало достояние и на жителите на Европа.

По онова време европейците не чистели зъбите си с четка и когато усетили твърдата четина на глигана, те решили да я сменят със значително по-мелката конска грива.

Преди това чистоплътните европейци използвали вместо клечки за зъби гъши пера или изработени от сребро и злато клечки за зъби, или пък просто изтърквали зъбите си с парцалче.

Козината и четината на животни, най-вече на глигани, се е използвала за производството на четки за зъби до двадесети век. През 1937 година бил изобретен найлонът и оттогава меката част на четката за зъби вече била изработвана от найлон.

Но четките с животинска мека част били популярни много дълго време, защото, за разлика от найлоновите драскали венците. Тогава четките за зъби били значително по-твърди. Четките за зъби станали толкова меки едва през 1950 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest