sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Позата при съня влияе на здравето

Позата при съня влияе на здравето

Позата при съня влияе на здравето

Здравето и продължителността на съня зависи от позата, в която обичате да спите. Около 95% от нежния пол всяка вечер заспива в една и съща поза.

Това показва проучване на британски умени. Професор Джим Хорн, един от водещите автори на изследването, обяснява, че всяка поза може да има положителни и отрицателни последствия.

Спането на лявата страна ви предпазва от стомашни проблеми и киселини. В същото време обаче тази позиция увеличава риска от поява на бръчки.

Спането по гръб помага за облекчаване на симптомите на ставни заболявания. Професор Хорн обаче съветва хора, които страдат от астма и нарушения на сърдечно-съдовата система, да не спят в тази поза.

Любителите на спане по гръб по-често хъркат през нощта. Много жени обичат да спят в т.нар "поза на зародиша" с присвити колене към гърдите. Това помага за намаляване на натоварването на гръбначния стълб и има положителен ефект върху мускулите на гърба. Ако обаче сънят продължи твърде дълги рискувате болки в областта на шията.

Ако се събуждате с болки в тялото сутрин, въпреки че матракът ви е нов, трябва да направите преоценка на начина, по който спите.

Лежането по гръб поставя гръбнака в неестествено за него положение, което напряга мускулите, ставите и нервите. На гръбначният стълб не му е писано да бъде прав. Той има три естествени извивки. Една в долната част на гърба, една в средата на гърба и една близо до врата.

Избягвайте да спите по корем. Спането по корем излишно увеличава арката в основата на гръбначния стълб, което предизвиква напрежение в него. Тази позиция затруднява гърба и е неудобна за врата. Този вид спане се препоръчва само на хората, които страдат от дегенеративни болести или от дискова херния в централната част на гръбнака.

Позицията "настрани с присвити крака" се препоръчва на първо място. Създайте си навик да спите настрани. Така ще отнемете в най-голяма степен стреса на гърба си. За допълнителен комфорт при тази позиция можете да поставите възглавница между коленете си.

Тази позиция по време на сън е полезна за хората с остеопороза на гръбначния стълб или стеснение на гръбначния стълб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ния
Ния
17.09.2011 18:16
Аз като съм капнала от умора се просвам по корем. Като съм развълнувана и ми се е случило нещо интересно през деня или минути преди да си легна-спя настрани свита като топка. А когато нещо лошо съм направила и ми е гузно или пък съм неспокойна, се въртя и се опитвам да заспя по всички възможни начини наляво, надясно, свита, вертикално, със или без съзглавница, докато на края не заспя по гръб.
1
0
Lipstick < 3
Lipstick < 3
17.06.2011 09:18
Е, добре, пише за от лявата страна, но не пише нищо за тези, които спят на дясно. Аз спя на дясно и в поза зародиш.
1
0
x
x
12.06.2011 00:54
То и аз така спя в позицията на зародиша,
обаче тази позиция причинява торбички под очите. За хубави очи, без сенки и торбички е най-добре да се спи по гръб - помага за обръщението на течностите.
1
0