sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Праисторическите хора били канибали

Праисторическите хора били канибали

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Праисторическите хора били канибали

Нов метод на идентифициране на употреба на кости за храна показва, че хората са се хранели едни с други по време на праисторическия период.

Върху кости на праисторически хора има отпечатъци от зъби на неандерталци и други предци на човека и очевидно, че са били оглозгани от човек.

Първите хора, които са колонизирали Англия след последния ледников период, са практикували канибализъм преди дванадесет хиляди години. Това е била стратегия за оцеляване.

Когато един от хората умирал, употребата на тялото му вместо храна спестявала на останалите време и усилия за търсене на дивеч. Освен това те нямало какво да правят с мъртвото тяло, което щяло да привлече хищници.

Праисторическите хора били канибали

За да разберат какви следи оставят човешките зъби върху кости изследователи изучили сурови и сварени кости на различни животни, използвани за храна от четири различни групи европейски народи.

В Намибия се съхраняват кости, които в началото на миналия век са оглозгвали хората от племето кои. Те дълго време отказвали да консумират готвена храна.

Оказало се, че когато хората гризат или глозгат кости, те оставят специфични отпечатъци – различни огънати следи и повърхностни линейни следи.

Тъй като оглозгването на костта обикновено се случва когато човек иска да изяде и последното останало парченце месо, то се смята, че канибализъм се е практикувал само спрямо мъртъвци, те не са убивани ритуално.

Неандерталците се хранели също така и с морски бозайници малко след раждането им. Те преследвали малките, което ги спасявало от това да ловуват едрите екземпляри, които били опасни.

В Древен Китай са използвани камъни за облекчаване на процеса на предъвкване на месото. Независимо дали са ползвали камъни за мачкане и смилане на суровото месо или не, хората са се хранели с месо от много древни времена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Nelina
Nelina
04.03.2011 09:05
Това за мен са глупости, но от друга страна това, което пише е много яко.
1
1
нормален
нормален
02.02.2011 19:33
Простотии. Плашат децата и им изкривяват представите за реалност. После питаме за причината за кървавите криминални истории. Тези не си пият редовно коктейлите.
3
0
Бранимир
Бранимир
26.01.2011 12:26
Яко, яко.
0
1
mimito
mimito
22.01.2011 13:45
На мен повече ми хареса за Кървавата Мери, но знаете ли какво ? Когато гледах Шепот от отвъдното даваха серия за Кървавата Мери. В нея се разказваше как преди 100 години бащата и майка имали дъщеря на име Мери.Ття умряла, те я погребали в двора им. Но бащата й закачил на ръката й конец, който се простирал и навън за да
може, ако случайно се събуди, звънчето да позвъни. Така щял да разбере баща й. Както и да e. Тя се събудила, звънецът зазвънял, той излезнал навън. Докато започнал да рови из пръста и да я извади, тя умряла. Когато извадил ковчега, ноктите на ръцете й били паднали и забити в ковчега. Ръцете й били целите в кръв, а тя цялата бяла. От тук те започнали да я наричат Кървавата Мери. Легендата гласи, че ако запалиш свещи пред огледало на тъмно и кажеш: Кървавата Мери, Кървавата Мери два пъти и се завъртиш, докато го казваш, зад теб ще се появат ръце с кръв. Тя те убива. И този, който я е призовал, но не е умрял, тя го преследвала. От тук беше филмът, който ви разказах за Кървавата Мери.
0
0
viki
viki
21.01.2011 21:28
Яко е, нали ?
0
0