Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Днес си спомняме за Свети Мина, светия воин

Днес си спомняме за Свети Мина, светия воин

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Днес си спомняме за Свети Мина, светия воин

Свети Мина е един от светите воини заедно с Георги Победоносец, Димитър Солунски, Теодор Стратилат. Той е един от най-почитаните светци в Египет, Гърция и Кипър, където неговото име носят много манастири.

Свети Мина се е родил около 250-ата година от новата ера в езическо семейство в Египет. Като младеж той служел в римската войска. През 296-а година по указ на император Диоклетиан войската трябвало да преследва християни в Северна Африка.

Щом разбрал за това, Мина напуснал войската. Той прекарал много време в планините, където по цял ден се молел и постел. Така изминали много години и сърцето му укрепнало с помощта на вярата.

Веднъж в главния град на Котуанската област имало празник на езическите богове. Тогава блаженият Мина слязъл в града и застанал пред всички, за да проповядва християнството. За това бил хвърлен в затвора.

На разпитите той казал: „Казва се Мина и някога бях воин. Но когато видях на какви изтезания вие, езичниците, подлагате християните, аз се отказах от достойнството си на войник и се превърнах в християнин”.

След като отказал да се върне към езичеството, Мина бил подложен на страшни мъчения: четирима войници разпънали тялото му и го удряли с волски жили. След това го закачили на дърво и го деряли с остри железа и го изгаряли със свещи.

След като изрекъл думите „Аз съм със Христос и ще бъда с него”, Мина бил прободен с меч, а многострадалното му тяло било хвърлено в пламъците.

Часове след като огънят угаснал, християните, които се криели от езичниците, събрали мощите, които били останали след изгарянето, загърнали ги в чист чаршаф и като ги намазали с благовонни масла, ги пренесли в Александрия, където ги положили в храм, по-късно приел името „Свети Мина”.

Много от чудесата на свети Мина са известни в Гърция и в Кипър. През 1826 г. турските жители в Крит искали да нападнат християните точно на Великден, когато християните се били събрали в храма на Свети Мина.

Когато великденската литургия започнала, заговорниците обсадили храма, за да осъществят плана си. Но изведнъж се появил конник с огромен меч. Той обикалял около храма и гонел заговорниците.

Християните разбрали, че това било чудо, сътворено от Свети Мина. Някои мюсюлмани, които станали свидетели на чудото, започнали всяка година да принасят дарове в храма на свети Мина в деня, в който християните го почитат, а именно на 11 ноември.

На този ден празнуват именните си дни Минчо и Мина, Минка, а също така Виктор и Виктория - от значението на името им, което означава "победител".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest