Sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Притча за възможностите, които предоставя животът

Притча за възможностите, които предоставя животът

Притчите са увлекателни измислени истории с поука в края, подобно на басните, но далече по-занимателни.

Притчите са увлекателни измислени истории с поука в края, подобно на басните, но далече по-занимателни.

Една такава интересна житейска история, която би могла да се случи и да послужи за размисъл е историята за пропуснатите възможности.

Какво разказва притчата за отхвърлените възможности:

В приказен стил се разказва за един човек, който имал три мечти: да има добре платена работа, да се ожени за красива жена и да бъде известен в цял свят.

В един студен зимен ден, докато бързал за интервю за работа, той станал свидетел как възрастен мъж паднал на земята пред него. Човекът го погледнал, но решил, че е пиян, а той бързал и не му подал ръка. Интервюто не било успешно и надеждата за добра работа пропаднала.

Друг случай, засягащ неговите мечти се случил в една лятна вечер, когато група улични музиканти изнасяли представление. Той се спрял да погледа, а когато представлението свършило и аплодисментите затихнали, си тръгнал, но бил спрян от главната изпълнителка в етюда.

Тя била старица, облечена като клоун и го попитала дали му е харесало това, което е наблюдавал. Човекът не отговорил нищо, защото си помислил, че ще поиска от него да пусне пари в клоунската шапка, и си тръгнал.

Третата знаменита случка се случила в дъждовна вечер, когато човекът се прибирал у дома, а на пейката пред дома му седяла жена, която тихо плачела. Тя го помолила да поговори с нея, но човекът предпочел да се прибере и да се стопли във ваната, отколкото да разговаря с някого.

Животът на този човек преминал самотно и нещастно. Когато починал и се срещнал на небето със своя ангел-хранител, му се оплакал, че е имал лош живот, в който не е осъществил нито една от мечтите си.

Притчи

Неговият ангел му казал, че вината за това е в самия него, защото е отхвърлил помощта, изпратена от ангела. После му припомнил трите случки и му казал, че падналият възрастен мъж, но когато не е подал ръка е бил директора на фирмата, в която той искал да работи. Това е била възможността да получи хубава работа и да бъде удовлетворен в кариерата си.

Втората случка с жената, облечена като клоун, е трябвало да сбъдне втората му мечта, защото уличната артистка е била млада и красива дама, която го е харесала и е била шансът му да има красива жена и щастливо семейство.

Третата случайна среща с плачещата на пейката жена е трябвало да го направи световно известен, защото това била талантлива писателка, която щяла да разкаже за него в книгата си. Превръщайки се в бестселър, този роман щял да направи и героят, за който се разказва, известен.

Какви съвети дава притчата за възможностите на читателите?

Тази притча съветва всеки да приема с отворено сърце това, което животът му предлага, защото в него са всички възможности да постигне мечтите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest