sanovnik.bg»Статии»Сънища»Недоспиването буквално може да ви побърка

Недоспиването буквално може да ви побърка

Нина НордНина Норд
Джедай
788550
Недоспиването буквално може да ви побърка

Дори млади хора в идеално психическо здраве са подложени на риск от заболявания на нервната система, ако спят по-малко от пет часа на денонощие.

Това твърдят австралийски учени, които изследвали над двадесет хиляди човека на възраст от седемнадесет до двадесет и четири години. Специалистите открили връзка между хроничното недоспиване и психичните заболявания.

Тези заболявания могат да се превърнат в истински хроничен проблем, ако човек спи по-малко от девет часа на денонощие. Девет часа са необходимото време, което възстановява мозъка и нервната система, убедени са учените.

Ръководителят на изследването професор Ник Глоциър смята, че нарушенията на съня са важен симптом, който сочи наличието на психическо разстройство, най-често депресия.

Недоспиването буквално може да ви побърка

Според професора недоспиването повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и води до натрупване на излишни килограми.

Авторите на изследването смятат, че понижаването на продължителността на съня е пряко свързано с разпространените напоследък хронични психологически отклонения у младите хора.

Това се отнася най-вече за хората, които редовно спят по-малко от препоръчаната от специалистите норма – а по-точно девет часа, което се отразява върху състоянието им.

За да съхраните възможно най-дълго психическото си здраве, трябва да вземете необходимите мерки и да възстановите нормалния ритъм на сън и будуване.

Лошото е, че хората отлагат повечето работа, която имат, за след вечерните новини, и си лягат към два-три часа през нощта, а стават към седем, за да успеят да си свършат работата през деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest