sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любителите на котки са по-образовани

Любителите на котки са по-образовани

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Любителите на котки са по-образовани

Любителите на котки винаги са смятали, че мъркащите красавци са по-умни от лаещите им събратя, но се оказва, че това важи не само да животинките, но и за техните стопани.

Според резултати от американско изследване на собственици на домашни животни хората, които имат котки, много по-често са с висше образование, за разлика от тези, които имат кучета.

Образованите хора посвещават на работата си твърде много време, затова за тях е по-удобно да изберат домашно животно, което да е подходящо за начина им на живот.

За разлика от кучетата котките не трябва да бъдат разхождани и нямат нужда от толкова дълго и плътно общуване със стопаните си. Доктор Джейн Мъри, автор на изследването, твърди, че изборът на домашен любимец зависи от дохода.

Котенца

В това отношение няма голяма разлика между собственици на кучета и котки. Но тъй като котките имат нужда от много по-малко грижи, време и внимание, те са по-популярни сред образованите хора, които работят до късно и често пътуват.

В домовете, в които поне единият от семейството е с висше образование, котките се появяват 1.36 пъти по-често, отколкото кучетата и другите домашни животни.

Най-често котки имат жени на средна и преклонна възраст. Изследването обхванало над 3000 души. Оказва се, че все повече нараства броят на хората, които си взимат домашен любимец.

Сред породите котки, които са най-предпочитани, са ангорската и персийската. Около три процента от собствениците на котки нямат предпочитания към порода и дори са склонни да приютят бездомно животинче.

Около десет процента харесват сиамските котки. Сред кучетата най-популярни са немската овчарка, ротвайлерът, златният ретривър, лабрадорът, догът и йоркширският териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
57
46
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
д
д
09.03.2015 21:43
моята пухличка живееше до казана,мъжа ми прецени ,че ще ми я покаже и това му беше най-голямата грешка,сега си живее с нас,не й харесва да ме няма вкъщи и да има врата,през която тя да не е допускана,прави какво ли не,за да си получи нужното внимание
5
0
котколюбка
котколюбка
26.09.2014 11:36
Мррр, харесвам животните както кучета така и котки но определено котките са по-добри. Имала съм куче. Котките се привързвали се към дома - ако се случи това си е проблем на стопаните. Живях с куче 12 години. Предишната котка живя с мен 19 години и всеки ден ме е посрещала на вратата. Новата котка го прави също, а още няма и годинка. Както котките така и кучетата са индивидуални, всяка порода си има особености ако искаш мебел си взимаш ангорска/персииска ако искаш игрива котка си взимаш съответната порода има интернет поинтересуваи се. Старата ми котка беше предана като или повече от куче.
3
0
котката
котката
15.05.2014 09:13
цитирам
само за информация..кучето се превързва към собственика си, а котката към своя дом...е, хора, кажете ми..как да не обичаш някой, който ти се радва, посреща те и най-вече те обича. нищо лично, но-кучетата са по-добрия изор за домашен любимец и с право се наричат:най-добрия причтел на човека.РЕСПЕКТ към тези животни!

стига вече кучето не е най добър приятел на човека това е
стереотип и само стереотип .и откъде на къде котката се превързва към дом моята котка е на двора но и не я храня толкова можела е да отиде на всяка де другаде ама остана.и ас не помня някога коткатами да не ме е посрещала винаги го прави така че може би кучето не е точно най добър приятел на човека.кучето не е по добър избор то няма нищо което котката да няма освен факта че хората овацават кучето повече.
4
0
котката
котката
15.05.2014 08:56
пак цитирам.
Всичко което сте написали не е вярно Аз имам за домашен любимец куче болонка и съм си го избрала само защото с разходките си правим и ние утринна гимнасика а това съвсем нее малко в нашето забързано ежедневие семейството ни е от висшисти И двете ни деца също са с висше а познавам толкова простаци с хубави котки Не познавам обаче обратното Няма как да ме накара една котка да се раздвижа като е само легнала и става да яде и сере А с кучето е по друго то и да излае срещу някой които си е наумил да те обере е пак от голяма полза Никои не би предположил че зад вратата има малко куче при положение че алармата е достатъчна а какво би сторила в подобен случай котката нали е умна ще се покрие това мисля че ви стига .

не съм съгласна вярно че не всички котколюбци ще са умни но и котките могат да са енергични и активни най вече като си играеш с тях иначе какво да искам от котката си да беснее като луда без причина .естествено че ще спи като не и даваш защо да се движи .
и котките не серт . и някои кучета кучетата серт да знаеш.
1
0
Мариана
Мариана
15.05.2014 09:42
Всички знам, чу висшистите в България не получават големи заплати, но не успяхте ли да отделите средства поне за няколко запетаи или точки. Язък Ви за висшето образование, което очевидно е завършено във ВИФ. Хора, с претенции за образование, е редно да пишат по-грамотно
3
1
котката
котката
14.05.2014 17:43
ОФффф вече ми писна да слушам глупости за котките кадели не говориха лошо за тях къде не ги наричаха егоисти къде не ги оплюваха и къде не обиждаха .това дето го казват хората за котките не е вярно това са стереотипи .апък кучетата вече голяма работа големи герои смятат ги за богове комплименти големи и ХВАЛЕНИ -НИ И ПРЕХВАЛЕНИ Всичко това което казват хората за кучетата са стереотипи
цитирам

Хич не съм съгласна със статията. Кучетата са по-умни.Не отварят шкафове, не се качват върху хладилници,не си точат ноктите по диваните,знаят си мястото.

не е така друк път кучето веднага ще нападне на масата и кучетата не си знаят мястото те просто те не са толкова умни зада си отворят
а и кучетата нямат остри нокти да ги точят може и котките да драска дивана и да си отваря но и някои кучета имат лиши навици с една дума всичко опира до възпитание.

по темата може и да има нещто вярно но не съдя човека по домашния любимец.
2
0
Креми
Креми
28.09.2013 07:47
Аз имам котка и мога да споделя, че не винаги котката се привързва към дома.Специално с моята маца сме винаги знаедно-където аз -там и тя.Сменили сме 4-5 апартамента (имам е от судентските си години), живяли сме при родителите ми, при мъжа ми и къде ли още не- Маца винаги ме посреща на вратата когато се прибирам, мърка ми и искрено се радва, че ме вижда. Тя се чувства навсякъде добре, стига и аз да съм до нея :) Гоним се из вкъщи както съм се гонила на времето с кучето ми. Всичко опира до това как ще си възпиташ животинката. Маца е вече на 3,5 години и си е все същото малко коте, което беше и на 2 месеца :)
6
0
valka
valka
14.09.2013 23:06
само за информация..кучето се превързва към собственика си, а котката към своя дом...е, хора, кажете ми..как да не обичаш някой, който ти се радва, посреща те и най-вече те обича. нищо лично, но-кучетата са по-добрия изор за домашен любимец и с право се наричат:най-добрия причтел на човека.РЕСПЕКТ към тези животни!
1
0
мариана
мариана
09.07.2013 20:20
Хич не съм съгласна със статията. Кучетата са по-умни.Не отварят шкафове, не се качват върху хладилници,не си точат ноктите по диваните,знаят си мястото.
1
2
Марта
Марта
27.04.2015 00:12
Всички животни са по-умни от нас.Всички домашни любимци са по-умни и възпитани от стопаните си.Ако срещнете зле възпитан домашен любимец, значи възпитанието на стопаните му е катастрофално.
Някой бе казал, че колкото по-добре опознава животните, толкова повече намразва хората. Прав е!
3
0