Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вампири»6 токсични фрази на силно нарцистичните хора и как да се справите

6 токсични фрази на силно нарцистичните хора и как да се справите

6 токсични фрази на силно нарцистичните хора и как да се справите

Светът е пълен с трудни личности, но тази, която е невъзможно да се избегне, е нарцисистът. Те обикновено са най-несигурните хора в стаята, но са установили начин да изглеждат свръхуверени.

Психолог, изучаващ нарцисизма, открива, че в повечето случаи силно нарцистичните хора са майстори на т.нар. газовата светлина (gaslighting) - манипулация, психическа токсичност. Тяхната основна цел в една връзка е да компенсират своята несигурност чрез контролиране и манипулиране на другите.

Ето шест фрази, които нарцисистите използват винаги.

Как да се справите с токсичните фрази на нарцисистите

Нарцисисти

Не искам да правя това за себе си, но...

Изказвания като това показват, че нарцистичните хора знаят, че не трябва да доминират в разговора, но все пак го правят. Това е като псевдо-отказ от отговорност, който им дава разрешение да се съсредоточат само върху себе си.

Как да се справите: Ако влезете в разговор с нарцисист, бъдете подготвени за техния час за история. Ако е интересно, чуйте. Можете дори да го третирате като лайф подкаст за живота. Но ако се надявате на двустранен разговор, потърсете другаде.

Съжалявам, че се чувстваш така

Нарцисистите трудно признават вина и това е техният класически опит за извинение. Но всъщност е по-скоро отбиване на номер.

С тази фраза те намекват, че вашите чувства са само ваши проблеми и че няма да поемат отговорност за поведението си.

Как да се справят: Без искрено разкаяние, без значение какво е престъплението, те вероятно ще го направят отново. Препоръчителният съвет е просто да се откачите. За да избегнете нараняване в бъдеще, често е най-добре да виждате хората такива, каквито са в действителност.

Защо ми причиняваш това

6 токсични фрази на силно нарцистичните хора

Нарцисистите имат зашеметяващата способност да се променят от насилник към жертва.

Вие може да сте този, който има грип или тежка седмица на работа. Но ако това, с което се борите, им създава неудобства, то ще бъде оформено като техен проблем.

Как да се справите: Можете да си върнете известна сила чрез самосъзнание. В противен случай може да откриете, че постоянно се чудите дали наистина сте виновни. Потърсете подкрепа - от терапевт или съпричастен приятел, например - за да си напомните, че не сте нарушителят.

Аз съм зает човек. Нямам време за това

„Това“ може да бъде всичко – може би искате да обсъдите проект, върху който работите заедно, или ги каните на работно събитие.

Отличителните белези на нарцисиста са правото, липсата на емпатия и неспособността да се поддържат реципрочни отношения. Те не само не са в състояние да разберат нуждите на друг човек, но и ги пренебрегват.

Как да се справите: Опознайте техните ограничения. Те вероятно няма да отделят време за вас, освен ако не се нуждаят от нещо. Тези взаимоотношения често са еквивалентни на наливане от пусто в празно, така че направете каквото можете в своя подкрепа, независима от нарцисиста.

Надявам се, че знаете с кого се забърквате

Нарцисист

Злият близнак на това е: Ако някога сгрешиш с мен, ще превърна живота ти в истински ад.

Тази тактика на висяща заплаха и възможността за отмъщение е начинът, по който те създават илюзия за сила и чувство на страх у вас. Повечето хора не искат да се изправят пред тази предполагаема заплаха, така че се съобразяват.

Как да се справите: Това може да е обезпокоително, особено ако имате работа с някой, който има опит в правенето на други хора нещастни. Документацията е ключова. Запазете всички имейли и съобщения. Ако има истински проблем с безопасността, работете с местните власти, за да изготвите план.

Не е честно

Нарцисистите вярват, че трябва да съществува набор от правила за тях, както и съвсем отделен набор от правила за всички останали около тях. Когато трябва да се съобразят или има належащо последствие, това е напомняне, че те не са специални.

Независимо дали фирмата на техния приятел се справя страхотно и печели много пари, или трябва да плати глоба, защото се е опитал да изиграе системата и е бил хванат, можете да очаквате изказвания от типа „не е честно“.

Как да се справите:

Вероятно можете да се изкушите да ги успокоите, може би от чувство за вина или за да избегнете конфликт. Но това ще създаде невъзможен прецедент. Не се опитвайте да бъдете човек, който полага усилия да направи живота „справедлив“ за тях, правейки неразумни лични жертви.

Вижте още:

- Как да различите психопата от нарцисиста;

- Как да разберем дали имаме нарцисист около себе си

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest