sanovnik.bg»Статии»Сънища»Сънуване»Сънуват ли бебетата

Сънуват ли бебетата

Сънуват ли бебетата

Според проучванията върху сънищата всички гръбначни животни сънуват. Сънува дори плодовата муха. Сложни сънища имат и домашните ни любимци - кучета и котета - малки и възрастни, и запомнят своите сънища.

Затова е напълно естествено човешките бебета също да сънуват. Сънуваме по време на REM съня, а е установено, че бебетата прекарват половината от съня си във фаза REM, докато един възрастен прекарва около четвърт от времето във фазата на бързо движение на очите. Това на практика значи, че бебето сънува два пъти повече от възрастния.

През първите седмици от живота на малкия човек на родителите му им е трудно да се наспят, защото бебето постоянно се буди. То има много повече възможности за сънуване и различните сънища се отразяват на състоянието му.

Интересен е въпросът какво сънува едно бебе

Тъй като в тази възраст малките не могат да говорят, се предполага, че сънищата им са лишени от звуци. Най-вероятно това са поредици от картини, светлини, без диалог или някаква форма на разговор.

Това обаче не означава, че сънищата на новороденото са без значение. Те му помагат да изгради връзки, които по-късно развиват говорните му умения. Така че това е познавателен процес, който помага по-късно да се развият способности за визуално и пространствено представяне на нещата.

Докато този процес се случва, бебето няма време да сънува шарените си играчки или това, което е изживяло през деня, това е процес, който се случва на по-късен етап в живота.

Какво сънуват бебетата

Кошмарите съпътстват съня на възрастните и въпросът дали бебето сънува също кошмари, занимава родителите. Установено е, че бебето няма развито чувство на страх до към 2-3 -годишна възраст, освен страха от непознати, което навежда на заключението, че новородените нямат кошмари насън. Ако бебето е неспокойно насън, това вероятно се дължи на физиологически причини - глад, болка, жажда, прекомерна топлина и други.

Ако бебето спи неспокойно и често се буди, трябва да се преосмислят от родителите му условията за сън. Добрите навици са предпоставка за спокоен сън. Конкретното състояние на детето е определящо за качеството на съня му.

Ако му никнат зъби, ако е болно или има друга негативна причина, тя се отразява на съня. Най-често тези препятствия преминават и детето се напасва към тях, но ако не успее, се налага да му се обърне внимание, да се успокои, за да заспи.

Вижте какво значи, ако сънувате двойка гълъби и специалното тълкуване на тези числа в съня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest