sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Доломит - значение и свойства

Доломит - значение и свойства

Доломит - значение и свойства
Снимка: ilyessuti/ pixabay.com
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Доломитът е двойна карбонатна сол на калция и магнезия. Този минерал има стъклен блясък, твърдост 3.5-4, тегло - 2.5-2.9- Кристалите му са прозрачни и полупрозрачни, с разнообразни нюанси в сиво-бяло, до жълто със зеленикаво-кафяво.

Най-ценните доломити са тези с розов оттенък и са доста редки в природата.

Минералът има висококачествени характеристики като устойчивост на замръзване, издръжливост и много ефектен външен вид. Външно камъкът е подобен на сидерита и анкерита. Този камък има редица разновидности.

Доломитните находища в природата имат кристална структура и по правило са бели или жълтеникави. Винаги са в близост до варовикови или глинести пластове. За да се образува обаче Доломит, нужна е солена среда - морета или езера, но не и прясна вода.

Най-големи находища на Доломит има в Русия, макар че камъкът е разпространен в цял свят. Добри находища има и в Централна Европа.

Камъкът Доломит има своето значение за зодиакалните знаци. Той подобрява общото състояние на хората от знака Дева, на Телец и Близнаци носи късмет, уравновесява Лъва и Стрелеца, а на Козирога помага да канализира правилно своята дейност. Подпомага Овена да мисли трезво и затова е подходящ за бижу за всички тези знаци. Действието му е еднакво независимо в каква форма е изрязан камъка и в какво бижу е вграден.

Доломит

Има обаче зодии, за които този камък не е подходящ. Такава зодия е Водолеят. Той прави роденият под този знак по-меланхоличен, апатичен и го лишава от житейски радости.

Доломитът има високо съдържание на калций и е подходящ да стабилизира киселинно-алкалния баланс в стомаха, да спаси човека от сърдечно-съдови заболявания, да нормализира кръвното налягане, да понижи нивата на кръвна захар при диабет. Пази от простуди, защото засилва имунитета.

Аурата на камъка е щит срещу камъни в бъбреците, мускулна умора и депресия.

В древни времена мъжете са го носили, за да засилят волята, благородството и мъдростта си, да привлекат вниманието на нежния пол. Уникалните кристали представляват интерес за колекционерите. Красивите камъни са вложени в пръстени, обеци, висулки, използват се и при приборите за хранене. В строителството камъкът също намира място в покривните и изолационни материали.

Като всеки крехък минерал, Доломитът трябва да се пази от механично натоварване, ярко слънце и висока влажност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest