sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Амулет Секира Перуна - защо се носи от мъжете?

Амулет Секира Перуна - защо се носи от мъжете?

Амулет Секира Перуна - защо се носи от мъжете?
Снимка: Wikipedia/VoivodeZmey
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Секирата на Перун е название на символ, представляващ висулка под формата на брадва. Били са разпространени в земите на Киевска Рус, както и в скандинавските страни. Даркевич се казва ученият, който пръв е направил предположение за връзката на амулета с езическия бог Перун.

Днес този амулет продължава да бъде актуален. Секира Перуна се носи от мъже поради неговата същност. Ето каква е тя и връзката с древността, от която идва.

В митологията на славянските народи бог Перун е покровител на гръмотевиците и светкавиците. Той има своите атрибути, като всяка древно божество. На Перун са гръмотевицста, колелото с 6 спици, брадвата и други оръжия. Брадвата на бога се е превърнала в амулет с мощно действие за защита от външни сили и различни негативни влияния. Съществува в две версии - на врата и на колана.

Митологията разказва, че Перун е използвал брадвата в битката срещу змията, поглъщаща дневната светлина. Това вярване е превърнало оръжието в символ на победата му - както физическа, така и енергийна.

Такива богове имат и скандинавските народи. Там бог Тор също носи брадва и се смята, че амулетите на брадвата на Тор са пренесени при славяните, които веднага ги припознали като атрибут на Перун. Изработвали ги бронзови, железни или оловни.

В най-древни времена брадвата е носена от славяните като бойно оръжие на колана. След време тя се появява на гърдите като амулет, който ги пази от врагове и лоши мисли. Този символ се смята, че защитава не само конкретния мъж, но и цялото му семейство. За да се укрепи действието на амулета, на него допълнително са изобразявани руни.

За мъжете Секирата на Перун е от особено значение, тъй като ги зарежда със сили и укрепва войнската им способност.

Амулет Секира Перуна

Целенасочеността, смелостта, достойнството са все качества, засилвани от действието на амулета. Той е и символ на единството в семейството на този, който го носи.

Секира Перуна е подходящ амулет за военните, както и за всички, които рискуват живота си. В древността е ползван и за защита при различни ритуали - сватба, кръщене, при раждане и други.

Амулетът не е подходящ за хора, които не си поставят цели и често менят позицията си, собствената им енергия ще бъде надхвърлена, а това ще изиграе негативна роля за тях.

Вижте още:

- подходящи амулети за жени;

- амулети за късмет според зодията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest