Свещените подправки

босилекът е свещена подправка
Снимка: Илиана Първанова
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Днес свещениците в църквата ръсят със светена вода миряните с помощта на китка босилек. В Индия пък босилекът е атрибут на бога Вишну, защото е пазител от митичната чудовищна змия, убиваща с очи. В древна Гърция вярвали, че ако върху гроба на някой покойник поникне майорана, той е обладан от вечен мир и покой в царството на мъртвите.

Това само две от свещените подправки, които подслаждат не само ястията, но и живота на хората от древни времена и за които има многобройни поверия, придаващи им мистична сила.

Подправките са стари, колкото е стар и светът. Придавайки нов неочакван вкус на живота, те изпълняват важна социална роля. В древен Египет слагат подправки в маслата за балсамиране на важни хора. Ароматни свещени подправки биват вграждани в гробовете на мъртъвците, за да ги отнесат и в отвъдното царство.

В Средните векове най-често използваната подправка в кухнята - солта, е слагана на масата на големи късове и винаги най-близо до най-богатия сред гостите, а хората плащали скъпо, за да се сдобият с аромати, предимно от Китай.

Още тогава започва търговията с подправки и те бързо печелят всеки, който ги опита, за свой почитател. Заради ароматите им, психологическата им роля е особено важна. Лавандулата, шафранът, дори лайката и градинският чай са използвани като стимул за паметта и настроението.

Сред хората се носело поверие, че ароматните свещени подправки растат в Райската градина. Изследователи и пътешественици прекарали дълго време в търсене на това божествено място.

лавандулата е свещена подправка

Няма нищо странно, че началото на Великите географски открития е поставено с търсене на пътя към страната на подправките.

Сами по себе си подправките са вещества, добивани от корените, кората, пъпките или плода на различни растения. Те се съхранят дълго, пазейки аромата и качествата си. Мощните антиоксидантни свойства, концентрацията на полезни вещества не са били познати напълно на древните, но възможностите им като лек за много болести са умело използвани, добавяйки още една щипка святост към представата за тях. Всички те са афродизиак в различни култури със специално място.

Днес просто придаваме вкус на живота си с любими подправки, или използваме лековитите им свойства при здравни проблеми. И макар да не използваме определението свещени, те са неотменна част от ежедневието ни. Това ги прави значими и ценни. И в определен смисъл свещени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest