sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Приятелството»Притча за снахата и свекървата

Притча за снахата и свекървата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k441
Притча за снахата и свекървата

След сватбата си младо семейство заживяло при родителите на съпруга. От този ден домът им се превърнал в същинско бойно поле. Никой от обитателите на къщата нямал и минута спокойствие. Свекървата и снахата вечно се карали за някоя дреболия.

Не може ли да се разберат по нито един въпрос. Едната казвала, че се готви по един начин, а другата – по друг. Каквото и да направела снахата, свекървата все я коригирала. И така никога не успявали да стигнат до съгласие. Младият съпруг обичал и двете важни жени в живота си и затова не искал да взема страна в дребнавите им спорове. Но бил мъдър и лесно се сетил как да върне спокойствието у дома.

След поредния скандал викнал жена си и казал, че това положение не може да продължава така. Предупредил я, че е намерил ново жилище, където да се преместят. Но ще се наложи любимата му да почака 4 месеца, докато той и родителите му съберат пари за новия дом на младото семейство.

- Моля те, не се карай с майка ми! Бъди по-отстъпчива и смирена. Нека сме в добри отношения с родителите ми, за да ни подкрепят финансово и по-бързо да се изнесем - помолил мъжът.

Щом чула добрата новина, младата снаха се изпълнила с надежда. Окрилена от идеята за новия дом, тя се вслушала в съветите на мъжа си и спряла да противоречи на свекърва си.

В следващите дни майката на мъжа ѝ се опитала да ѝ направи забележка за някои работи. Снахата запазила самообладание и само се извинила, без да предизвика спорове. Обещала пред свекърва си, че ще се вслушва повече в нейните напътствия.

Когато ситуацията се повторила многократно, а снахата все така спокойно реагирала на критиката на свекървата, възрастната жена изгубила желание да ѝ се кара. След няколко седмици в дома най-после настъпила тишина, а двете дами дори започнали да се разбират. Нещо повече – те започнали да пият кафе заедно като първи приятелки и да си бъбрят по женски.

Неусетно минали 4 месеца и младият съпруг запитал жена си дали е готова да се изнесе в новия им дом?

Млада двойка

Не ни трябва да се местим никъде, та ние си имаме най-хубавия дом и семейство! - отвърнала младата снаха.

Притчата за снахата и свекървата ни напомня, че в живота можем да изпаднем в ситуация, която ни кара да се чувстваме зле. Преди да обвиняваме другите за положението си обаче, можем първо да се опитаме да променим себе си.

По-лесно е да променим собственото си отношение към нещата, отколкото другите. Най-лесно пък е да се скараме с някого. Но по-мъдро е да запазим самообладание, да проявим разбиране, търпение и дисциплина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest