sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Притча за дърводелеца

Притча за дърводелеца

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k394
Притча за дърводелеца

Възрастен дърводелец прекарал дълги години в работа за известна фирма. Но ето че пенсионирането му наближило. След толкова голяма служба старецът вече бил много уморен, но началникът му дал последно нареждане.

Ти си най-добрият дърводелец, който сме имали. Направи като за последно още 1 къща. Нека е най-хубавата! Не пести материали и сили.

- Цял живот работя за тази фирма. Колко хубави къщи направих, а заплатата ми все не ми достигаше да си купя мой дом. Омръзна ми да се раздавам за другите и нищо да не получавам насреща – мърморел тихичко дърводелецът, докато режел дърво и градял къщата.

Толкова му било втръснало от всичко в този живот, че не вложил никакво усилие в работата си и използвал нискокачествени материали. Дори и покрива не направил както трябва, и при първия дъжд сигурно щял да протече...

Когато обаче завършил къщата, останал шокиран. Когато видял готовия дом, началникът на дърводелеца му подал връзка с ключове:

- Честито, приятел, този дом е за теб и семейството ти! Ти му служи вярно толкова години, а сега искам да ти се отплатя за добрата работа. Нека имаш място, където спокойно да изживееш старините си.

При тази новина възрастният дърводелец много се натъжил и се почувствал изигран от самия себе си. Ако имал и най-малка идея, че гради къща за семейството си, би направил жилището много по-старателно...

Притчата за дърводелеца ни учи да влагаме огромно старание и любов във всичко, което правим в нашия живот, защото каквото дадем на другите, това и ще получим в замяна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest