sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Карма и Съдба»Смисълът на човешкия живот – възможни сюжети

Смисълът на човешкия живот – възможни сюжети

Смисълът на човешкия живот – възможни сюжети
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Няма как да не сте се замисляли за това какъв е смисълът на човешкия живот. Този екзистенциален въпрос в някакъв момент от битието си задава почти всеки един от нас. И има защо – крайната цел на съществуването и животът като цяло са толкова загадъчни, ако започнеш да разсъждаваш върху тях, че размислите само те карат да си задаваш още повече въпроси.

Същите питанки са хрумвали и на древните хора – от както свят светува. Кой ни е създал? Има ли Господ наистина? Какво е имало преди да се родим? Как така изобщо сме се появили и къде ще отидем, когато умрем? Каква е цялата идея на това съществуване? Виждате, безброй въпроси, които имат отговори само от света на философията, религията и окултизма. И нито един научен отговор, проверен с методите на науката и техниката.

Може би най-ясните и близки за разбирането ни на човешки същества отговори могат да бъдат открити в религиозните учения. Но и те не са категорични за това какъв точно е смисълът на човешкия живот. Все пак нека разгледаме няколко идеи, които са свързани с различни религиозни и философски течения.

Първи сюжет: Тук сме, за да изкупваме грехове

Това е много често спряган сюжет за смисъла на човешкия живот. Родени сме в грях, с вина, натрупана както от сегашния живот, така и от минали животи. И сме дошли на бял свят, за да се мъчим и да си изкупим греховете. Затова трябва да сме смирени, подчиняващи се, да молим за прошка и ако ни ударят по едната буза, да подадем и другата. И накрая, когато успеем да изкупим всичко, ще отидем в Рая. А също – колкото повече се мъчим в този живот, толкова повече грехове изкупваме. Мнозина вярват в тази теория и се придържат към нея. Така всички мъки и проблеми, с които човек се сблъсква в живота си, някак биват оправдани и се открива логика за тяхното съществуване.

Втори сюжет: Да научим уроците си

Смисълът на човешкия живот – възможни сюжети

Това е друг сценарий, който също много често се смята за основа на човешкия живот. Той е близък до този за греховете, но според него не се чувстваш толкова виновен. Този сюжет разглежда човешкия живот като едно училище за душата, през което тя минава, трупайки знания и отработвайки карма. И когато научиш всичките си уроци, просто излизаш от Самсара – колелото на живота, според източните философии. Тогава попадаш в Нирвана – състояние на пробуждане, просветление и вечно блаженство, към което всяка душа се стреми.

Трети сюжет: Човешкият живот няма смисъл

Този депресивен сюжет често се прокрадва в мислите ни, но той е толкова безперспективен и не отговаря на нито един от другите въпроси, че просто трябва да отпадне на мига. Освен това той обезсмисля живота като цяло и го обрича на провал. Пречи на човек да се възползва от всички блага, до които може да се докосне, пребивавайки в човешкото тяло. Затова е доста празен и крайно черноглед сюжет.

Четвърти сюжет: Експеримент на извънземни

Смисълът на човешкия живот – възможни сюжети

Преминавайки в сферата на фантастиката или съвсем крайните теории, няма как да пропуснем идеята за това, че човешкото съществуване всъщност е експеримент на извънземна цивилизация. Тази теория смята, че извънземните са ни е създали и поставили в тези земни условия, за да проверят какво ще се случи с нас в хода на еволюцията. От тази гледна точка ние сме много важни – както за Човечеството, така и за извънземните същества.

Пети сюжет: Животът не съществува, това е холограма

Една доста отвлечена теория, преплитаща се с идеята за квантовата физика. Според тези посоки на мислене човешкият живот всъщност е една нереалност, която създава у нас усещане за реалност. Сюжетът е толкова сложен за разбиране, че ограниченият ни човешкия мозък не може лесно да го изтълкува. Затова бива игнориран и отхвърлян, а умът предпочита да се спре на първия и втория сюжет, изброени в нашия кратък списък с възможности.

Шести сюжет: Човешкият живот е етап в еволюцията на душата

Близък до идеята за Самсара, този сценарий разглежда съществуването на душата като един дълъг път, преминаващ през различни етапи и измерения. Смята се, че пребиваването в човешкия свят е един от тези периоди. Той е материален и труден, но дава възможности за получаване на интересни усещания. Само преминавайки през него, можем да отидем на по-висшите стъпала, където съществуването се случва на енергийно ниво и има съвсем други измерения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest