Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Климатичните Промени»С бързи темпове планетата губи биоразнообразието си

С бързи темпове планетата губи биоразнообразието си

биоразнообразие

На 22 май се отбелязва международният ден на биоразнобразието. На всеки 2 години излиза доклад, озаглавен Жива планета, който прави преглед на състоянието на природните ресурси. Според този доклад то е тревожно в глобален план.

Нашата цивилизация е унищожила 68 процента от гръбначните видове. Това е защото бързината, с която земните ресурси са експлоатирани, е по-висока от бързината, с която планетата възстановява загубите.

Резултатите са наистина обезсърчителни: 75 процента от повърхността на Земята, която е свободна от ледена покривка, е променена видимо, водите са замърсени, а 85 процента от влажните региони са изгубени.

Това на практика означава, че губим биоразнообразието. Най-тежко е положението в тропиците на Южна Америка. Там 94 процента от биологичното разнообразие вече е сериозно засегнато.

Причината не е само една, става въпрос за безмерна експлоатация, изчезване на естествените местообитания на много видове животни и климатични промени, с които те не успяват да се справят.

Според доклада биологичното разнообразие в сладководните басейни е дори още по-силно засегнато от това в океаните и горските области. В последните 30 години 4 процента от популациите там са изчезвали всяка година. Тези загуби се наблюдават най-отчетливо в Латинска Америка и Карибския басейн.

губене на биооразнообразието

Това е на първо място проблем на екологията, но не само. Засегнати са икономиката, сигурността в глобален план, развитието, а не бива да се пренебрегват етичната и моралната страна на проблема.

Биологичното разнообразие е пряко свързано с хранителните запаси, водата, енергията, лекарствата и други генетични материали. Променя се качеството на водата, климата, замърсяването, защото всички процеси са взаимно свързани.

От направените анализи се вижда, че загубата на суша се дължи в най-голяма степен на използването на земята, където за нуждите на земеделието са усвоени естествени местообитания на много животински видове.

При водните запаси основен проблем се оказва свръхуловът на морски животни. Климатичните промени тепърва ще оказват все по-негативно въздействие върху биологичното разнообразие.

Смята се, че около 20 процента от дивите животни ще бъдат рискови за изчезване. Най-зле ще се отрази тази тенденция в районите с най-голямо богатство на биологични видове.

Начинът, по който експлоатираме природата, показва, че тя търпи катастрофални промени. Нарушената връзка на човешката популация с природата дава като резултат епидемични взривове, с които природата ни напомня, че не можем да бъдем здрави, ако не се погрижим за нейното здраве. Ако не постигнем баланс с нея, ще се самоунищожим.

Вижте още:

- Живееш на екологичен кредит;

- Наближава ли екологичен Армагедон;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest