Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»На кого е служела теракотената армия?

На кого е служела теракотената армия?

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
На кого е служела теракотената армия?

Теракотената армия на първия китайски император Цин Шихуан Ди неотдавна се увеличила с още 114 войника. Фигурите, изработени в естествен ръст и изрисувани на ръка, били открити в комплекса на императорската гробница в Сиан.

Това били великолепно изработени статуи на генерали, офицери и стрелци с лък. Теракотените статуи, които са били погребани на километър и половина от гробницата на първия император на династията Цин през 209 година преди новата ера, били открити през 1974 г.

Намерили ги местни фермери по време на пробиване на сонда за вода близо до планината Лишан. Преди няколко месеца бил даден старт на нови археологични разкопки в гробницата на императора в Сиан.

От 1974 г. са открити няколко хиляди фигури на различни военни,

а освен тях имало и бойни колесници с теракотени коне. Според повечето експерти скулптурите представляват императорска армия, която съпровожда Цин Шихуан Ди в отвъдното.

На кого е служела теракотената армия?

Според изследователите всяка фигура има различно лице, което означава, че най-вероятно те са направени, като е използван за прототип реален човек за всяка отделна фигура. Близо до древната китайска столица Сиан археолозите открили още 114 фигури.

За разлика от всички намерени досега статуи, новата находка е с напълно запазени бои, които са много ярки. Тъй като при самите разкопки част от статуите се чупят, след това се налага дни наред да бъдат възстановявани.

Ръстът на новите фигури е от 1, 8 до 2 метра. Те са с тъмни коси и очи, а лицата им са оцветени в бяло, розово и зелено. Находката на първите теракотени воини станала едно от най-важните открития на двадесети век.

Изследователите, които били ангажирани с разкопките през тази година, станали лауреати на принц Астурийски в областта на обществената наука за 2010 година. Според археолозите целта на теракотените воини е да пазят покоя на починалия император.

Древните китайци вярвали, че след смъртта душата може да живее, ако предварително ѝ е приготвено глинено тяло, в което да може веднага да се шмугне. Външната прилика с живия човек гарантирала това.

Всички открити досега фигури на теракотени воини гледат в една и съща посока – само на Изток, където са се намирали шестте царства, подчинени на първия китайски император.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest