Адолф Хитлер - животът на фюрера

Хитлер

Ако трябва да определим кой е най-големият злодей в човешката история, няма да бъде трудно, защото в съзнанието на най-голям брой хора това е Адолф Хитлер. Без съмнение името му няма да се забрави лесно. Имайки предвид, че други подобни негативни фигури като Нерон и Калигула се помнят вече 20 века, то и в паметта на народите споменът за деянията на Хитлер ще се носи векове напред.

Личността и делата на Хитлер в световната история

Хитлер е главният виновник за Втората световна война, най-голямата и убийствена, която човечеството познава. Без съмнение този въоръжен конфликт ще остане като пример за безчовечно масово изтребление на хората и ще бъде завинаги свързан с името на Хитлер.

Няма как фюрерът да не бъде запомнен с целия си необичаен живот. Изумително е как един чужденец, който е роден в Австрия, а не в Германия, без политически опит, средства и политически връзки успява за по-малко от 14 години да се добере до ръководния пост в една голяма световна сила.

Ако се съди по способността му да увлича масите, то може да се твърди, че той е един от най-даровитите оратори в цялата световна история. Пъклените методи, с които упражнява завзетата власт, едва ли ще бъдат забравени някога.

Може би няма друга историческа личност, оказала по-силно влияние върху живота на своите съвременници. Десетки милиони загиват в най-кървавата война, но освен тях милиони умират в нацистките концлагери, милиони са прокудени и животът им е съсипан напълно.

Хитлер е феномен в историята и с факта, че ако не беше той, голяма част от събитията, които се случват тогава, изобщо нямаше да ги има. Вярно е, че положението в Германия и Европа по негово време го улесняват. Неговите милитаристични и антисемитски планове сигурно са намирали отзвук у някои негови слушатели, но няма признаци, че германският народ е очаквал или искал правителството да следва екстремистка политика, като Хитлеровата. Събитията, които се случват, благодарение на него, не са предвидени от нито един външен наблюдател.

Цялото нацистко движение се доминира от един единствен човек. Националсоциализмът, за разлика от всички други политически движения, няма бележити водачи преди Хитлер, нито след него. Със смъртта на фюрера умира и неговата идеология.

Биографията му е единствената нишка, която може да покаже как Хитлер успява да заеме позицията, от която променя развитието на света.

Адолф Хитлер - биографични бележки

Адолф Хитлер е роден в Браунау, Австрия през 1889 година. Бащата на бъдещия фюрер е чиновник, който се надява синът му Адолф, който е единственото му оцеляло дете от мъжки пол, да го наследи в професията.

Животът на Хитлер

Като дете, Адолф учи в различни училища заради честото преместване на семейството от място на място. Не е добър ученик, само по рисуване и гимнастика има отлични оценки.

Поради липса на интерес към повечето науки, като младеж Хитлер се опитва да влезе в Художествената академия, но не успява да премине приемните изпити. Известно време обмисля да стане архитект, но постепенно губи интерес и към такава професия.

След смъртта и на двамата си родители, вече 18-годишен младият Хитлер получава наследства от майка си, леля си и баща си и става състоятелен човек. Мести се да живее във Виена, където чете книги, известно време рисува и продава творбите си на заможни еврейски колекционери, но скоро и това го отегчава. Сам Хитлер признава, че през този период все повече си интересува от политика и оформя възгледите си, които стават фундамента на по-късната му политическа дейност.

През 1924 година той напуска Австрия и се мести в Германия. Австрийските служби обаче го издирват и получава призовка в Германия да се яви на военна комисия. Там го обявяват за негоден за военна служба, тъй като е слабоват.

При избухването на Първата световна война негодният за войник Хитлер се записва като доброволец и попада в ХVІ резервен пехотен полк, където е ординарец и вестоносец. Раняват го два пъти, получава медал за храброст и се отличава с добра служба.

Докато е в лазарета при второто му раняване идва вестта за края на войната. Още докато се възстановява, той решава, че ще стане политик. Всъщност Хитлер няма никакво образование, което да му осигури професионално развитие.

Политическа дейност на Хитлер

Първото включване в политиката за Хитлер е към малка партия от 55 членове. За 2 години той става неин непоклатим лидер. Сменя името на организацията на Немска социалдемократическа работническа партия. Изготвя програма от 25 точки, в които излага виждането си: антисемитизъм, силен национализъм, арийско расово господство, презрение към либералната демокрация и налагане на водача. Тогава съзрява и идеята за свастиката като символ на вижданията му.

През същата година Хитлер организира пуч, с който се надява да постави Германия под националистически контрол. Начинанието му се проваля и е изправен на съд. Там организира истински театър, като се защитава сам. Осъден е на 5 години затвор, но прави силно впечатление на германците и някои го смятат за национален герой.

От присъдата излежава само 9 месеца. Престоят му в затвора прилича повече на санаториум, отколкото на наказание. Сред добрите битови условия и свободи Хитлер започва да диктува на секретаря си Рудолф Хес своята книга Моята борба, която става Библия на националсоциализма по-късно.

След като е амнистиран, Хитлер се заема сериозно да реорганизира партията си. Започва и сериозна пропагандна дейност, защото целта е абсолютната власт, но чак през 1932 година партията му триумфира на изборите, печелейки 207 места в парламента. Хитлер е обявен за канцлер.

Факти за Хитлер

Сам Хитлер твърди, че Третият райх ще просъществува 1000 години. Вярвайки в това, щом взима властта, той бърза да постигне пълна диктатура. Разправя се бързо с политическите си опоненти и утвърждава властта си с предварително планиран терор. Най-голямата чистка в собствената му партия е известна като Нощта на дългите ножове. Управлението на страната по традиционните закони приключва, а Германия се превръща в огромен затворнически лагер. Създадена е тайна полиция - Gestapo, която се разправя с всеки съмнителен, който не поддържа политиката на фюрера. Голямата цел обаче е световно господство и тя може да бъде постигната само с война.

Втората световна война

Войната започва на 1 септември 1939 година с нападение над Полша, Германия анексира редица съседни държави. В едно от своите обръщения Хитлер казва, че се бори за нов ред в Европа.

Той открива няколко фронта във войната срещу най-големите и силни държави- Великобритания, Франция, а през 1941 година напада и Съветския съюз.

В създадените още през 1933 година концлагери докарва милиони работници, които да работят за осигуряване на немската армия.

Първоначално плановете му са успешни, но създадената коалиция срещу Германия през 1942 прави решителен пробив във войната. През следващите 2 години Германия отстъпва постепенно на всички фронтове, а фюрерът е изоставен от повечето си съмишленици и подчинени. Накрая той сам разбира, че краят е неизбежен.

Смъртта на Хитлер

Както почти през целия си живот се опитва да държи фокуса на вниманието върху себе си, така се опитва да се държи и в последните си дни. Той режисира дори собствената си смърт. Казва, че Германия като него самия трябва да предприеме самоубийството си. Твърди, че германците не са достойни за неговия гений и това е причината да загубят войната за живота си.

На 29 април той се жени за метресата си Ева Браун, диктува лично и политическо завещание, а после се застрелва в апартамента си. Ева Браун се самоубива с отрова. Според волята му, телата им са залети с бензин и изгорени.

Конспиративните теории за края на Хитлер не спират десетилетия след смъртта му. Според най-известните от тях той бяга в Южна Америка, където сменя самоличността си и доживява до седемдесетте години под чуждо име.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest