Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Силата на Природата»Закона за гравитацията

Закона за гравитацията

Закона за гравитацията

В нашия свят на противоречия и съмнения има неща, които не се обсъждат - аксиоми и закони. Те включват законите на Нютон, обясняващи силите на гравитацията и привличането. Нека си спомним как работят и защо знанията за тях са толкова важни.

Веднъж Исак Нютон минал през ябълкова овощна градина и внезапно видял Луната на дневното небе. Тогава една ябълка паднала близо до него и той свързал тези два факта - луната и ябълката - в едно. След това ученият изучил законите на движението и разбрал, че ябълката пада поради гравитационното поле на Земята.

Той също знае, че Луната не просто виси на небето, а се върти в орбита около Земята и следователно е повлияна от някаква сила, която я предпазва от падане от орбитата и излитане по права линия в космическото пространство. Тогава му хрумнало, че може би същата тази сила принуждава както ябълката да падне на земята, така и луната да остане в околоземната орбита.

Днес всичко това може да изглежда в реда на нещата, но преди повече от 300 години сър Исак Нютон предлага революционна идея: физическите обекти, независимо от тяхната маса, са привлечени един към друг. Преди Нютон се смяташе, че на Земята и в Космоса действат различни физически закони. Тоест, ябълката пада на земята по една причина, а планетите се въртят около Слънцето - по съвсем различни причини.

Гравитацията, Нютон и ябълката

Предимството на универсалния закон на гравитацията е, че ви позволява да изчислите гравитационното привличане между всеки два обекта. Това знание е изключително полезно, когато учените например изстрелят сателит в орбитата или искат да определят хода на Луната.

Двигателят на космическия кораб трябва да е достатъчно мощен, за да преодолее гравитацията. Приливите и отливите на моретата и реките също се дължат на силата на гравитацията, те са причинени от действието на гравитационната сила на Луната. Гравитацията на Земята регулира течението на реките.

Така с увеличаване на разстоянието тази сила на гравитацията намалява, но никога не е равна на нула. Разбира се, ако масите са малки и разстоянието е голямо, тогава силата е толкова малка, че е просто невидима и ние я считаме за равна на нула.

Гравитацията не възниква, тя винаги съществува, но се забелязва само при големи маси (или ако поне една от масите е голяма) и малки разстояния. Вярно е, че „малкото“ разстояние в космически мащаб може да ни се стори огромно, например от Слънцето до Земята 149000000 км, а силата на привличане е толкова голяма, че Земята (според нас огромна маса) не може да отлети, а винаги се върти около Слънцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest