sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Защо липсата на цели е толкова опасна

Защо липсата на цели е толкова опасна

Защо липсата на цели е толкова опасна
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Липсата на цели в живота е опасна! За какво? За бъдещето ни. Представете си, че нямате идея какво искате, а още по-малко как да постигнете това, което не знаете, че искате.

Или пък си представете друга ситуация - имате някаква работа, от която сте сравнително доволни и нямате амбицията да постигнете нещо повече. Не се развивате. Не учите. Нямате други интереси.

Независимо дали сте в първата или във втората ситуация, липсата на цели и амбиции може да ви изиграе лоша шега. Целите предизвикват предприемане на действия, а действията повдигат нивата на мотивация.

Мотивацията води до промяна.

А промяната има домино ефект. Когато промените живота си към по-добро, постигайки поставените цели, вие променяте и този на хората около вас. На тези, които зависят от вас. И така нататък, и така нататък.

Ако продължите да се въртите в кръга не знам какво искам, ще стигнете до за нищо не ме бива или всички са против мен, което води до озлобление и депресия. А те ще задълбочат липсата на желание за поставяне на цели още повече.

Какво да направите, ако ви е трудно да си поставите цели?

Липса на цели

Започнете с малко

Поставяйте си по една цел на ден. Нещо реалистично, което може да бъде извършено в рамките на деня и няма да ви напрегне много. Нека е свързано с нещо, което обичате да правите. Когато свикнете с този начин на живот, започнете да увеличавате целите както като брой, така и във времето. Поставяйте цели за другата седмица, месец, година. И ги следвайте.

Уточнете приоритетите си

Добре, поставяте си малки цели и ги изпълнявате. Усещате прилив на сили и енергия. Апетитът винаги идва с яденето. Защо да не подсилим малко нещата?

На лист хартия напишете следните въпроси: В какво съм добър? Какво искам да постигна след месец/година/пет години? Напишете отговорите. Може да са разнопосочни, може да ви се струват не твърде реалистични. Но... какво от това. Мечтайте смело! А после действайте още по-смело!

Направете анализ на ситуацията

Естествено, трябва да направите проучване дали това, което ви доставя удоволствие и искате да правите, се търси на пазара. Колко специалисти по Ван Гог, например, биха били нужни? След като си отговорите на този въпрос, може да се нагодите към ситуацията. Вземете предвид следното:

- финансов аспект - хайде да не се лъжем, парите са най-важни при определяне на целите ни в кариерно отношение;

- кариерно развитие - това зависи от амбициите ви;

- здравословно състояние - може да искате да сте строител, но да нямате физическата възможност за това;

- личен живот - какво е по-важно - да имате добри семейни отношения или бурен социален живот или да работите усилено, за да достигнете целите си.;

- щастие - не го слагаме на последно място, защото е с най-малко значение.

Приоритети или липса на цели

Преценете дали целта, която сте избрали да следвате, ще ви направи щастливи в дългосрочен план. Ако не, няма проблем да я промените.

Действайте

Ако вече сте съставили напълно плана си за действие, започвайте да го изпълнявате точка по точка. Всяка отделна представлява всъщност една цел. Добра идея е да записвате прогреса си. Така ще имате нещо, което да ви показва какво сте свършили. С увеличаването на отметнатите задачи ще се чувствате все по-добре и по-мотивирани.

Дерзайте и се развивайте! Успехът никога не идва сам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest