Sanovnik.bg»Статии»Притчи»Мъдри Мисли»Мотивиращи цитати от Марк Аврелий

Мотивиращи цитати от Марк Аврелий

мотивиращи цитати от Марк Аврелий

Марк Аврелий е велик римски император и автор на книги, свързани с философия, мотивация, самодисциплина и самоусъвършенстване. И макар той да е живял във II век, насоките, които дава в писанията си, продължават да са актуални.

Те са особено полезни и днес, когато не спираме да се питаме за смисъла на живота и търсим своето място под слънцето. Днес, когато лесно губим вяра в себе си, мотивиращите мисли на Марк Аврелий могат да ни дадат кураж.

Ето и няколко особено силни цитата от Марк Аврелий:

1. Всеки човек обича повече себе си, отколкото другите. Тогава защо се грижим повече за чуждото мнение, отколкото са самите нас?

2. Не бъдете мъдри в думите си – бъдете мъдри в делата си.

3. Целта на живота ни не трябва да е да сме на страната на мнозинството, а да избягваме да се озовем в редиците на безумниците.

4. Не се оплаквайте, че сутрин трябва да станете и да отидете на работа. Нали за това сме хора – да вършим велики дела. Нима сме създадени да стоим в леглото и да топлим завивките?

5. Стойността на човек не е повече от неговите амбиции.

6. Ако някой ви докаже, че грешите, променете се с удоволствие. Търсенето на истината и самоусъвършенстването не е навредило на никого. Да живееш в самозаблуда и невежество е грешно.

7. Мъдрият човек вижда в нещастието на другите какво трябва да избягва.

мотивация

8. Животът не е нито добро, нито зло, а само място за добро и зло.

9. Загубата не е нищо повече от промяна. А промяната е част от красотата на живота.

10. Не се дръжте така, сякаш ще живеете 10 000 години. Смъртта дебне и никой не е успял да се спаси от нея, защото това не е по нашите сили. Но по нашите сили е да сме добри всеки ден от живота си.

11. Стойността на човек се измерва със стойността на това, което той цени.

12. Спрете да се оставяте на емоциите да ви превземат. Спрете да бъдете раздразнителни, егоцентрични, лицемерни. Бъдете премерени и добри. Правете всичко, сякаш това е последният ден от вашия живот.

13. Всичко, което чуваме, е мнение, а не факт. Всичко, което виждаме, е перспектива, а не истината.

14. Парите, когато надхвърлят определена граница, са товар, а не награда.

Това бяха едни от мотивиращите цитати от Марк Аврелий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest