sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Необясними Истории»Мистериозно изчезна научна лаборатория от дъното на Балтийско море

Мистериозно изчезна научна лаборатория от дъното на Балтийско море

подводен изглед
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Мистериите с изчезване на обекти не са нещо ново и невиждано досега. Всякакви предмети, независимо от големината им, се е случвало буквално да се изпаряват от мястото, където са поставени.

По-рядко това се случва с научна апаратура. Да изчезне цяла обсерватория не е шега работа, но когато мястото, от което изведнъж е престанала да работи, се намира на дъното на Балтийско море, това вече изглежда като абсурдна ситуация.

Странно или не, точно това се е случило със станцията, поставена от немски учени, за да събира данни заради научно изследване.

Подводната обсерватория е била закотвена на дъното на морето преди 3 години, а зоната на позициониране е забранена за плаване. Това е място край бреговете на Германия.

Липсата на апаратурата за научни търсения е установена, тъй като данни от нея престанали да пристигат. Затова към мястото, където се намира научната подводна лаборатория, били изпратени водолазни екипи. При пристигането си те установили, че станцията не е там. Открили само останки от кабели, с помощта на които са предавани данни.

балтийско море

При обсъждане на странната случка специалистите изключили възможността обсерваторията да е отнесена от морското течение или да е унищожена без остатък от обитатели на морското дъно. Двата съставни блока на научната станция тежат съответно над половин тон и над 200 килограма.

Остава версията за човешка намеса, което може да се окаже изумително постижение, тъй като средната дълбочина на Балтийско море е 52 метра, а най-дълбоката точка е на 459 метра. Самото дъно на места е песъчливо и равно, на други обаче е неравно и скалисто. Слизането на подобна дълбочина е по силите на добре подготвени водолази, а изваждането на значителна по тегло апаратура е респектиращо постижение, ако се извършва от аматьори.

Научната апаратура струва около 300 хиляди евро, а възможностите да събира информация са значителни. По тази причина разследването се води от местната полиция, която е призовала населението да съдейства, ако има информация за засилена активност във водата в района, където е била позиционирана техниката.

Общо 9 държави, включително Германия, имат излаз на Балтийско море.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest