sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Дванадесетте подвига на Херкулес

Дванадесетте подвига на Херкулес

Херкулес

Херкулес е герой от древногръцката митология. Син е на бога Зевс и смъртната Алкмена.

Херкулес имал брат-близнак на име Ификъл, но докато неговият баща бил Зевс, близнакът му е син на Амфитрион. Той бил сгоден с Алкмена, но веднага след годежа заминал на военен поход. Зевс използвал отсъствието му и се явил пред Алкмена под образа на мъжа й Амфитрион. Останал с нея три нощи. Когато Амфитрион се върнал от похода, Алкмена се оказала бременна с две деца от двама бащи.

След като родила Херкулес, Алкмена го изоставила на поле, известно като полето на Херкулес. Намерила го Хера и му дала да суче. Според легедната малкият Херкулес захапал толкова силно гърдата й, че на небето се образувал Млечният път. Хера опитала да убие детето кто му пратила в люлката две змии. Херкулес ги удушил с голи ръце.

Херкулес бил надарен с необичайна сила и е известен със своите 12 подвига. Сторил ги по нареждане на Евристей, цар на Тиринт и Микена, внук на Персей.

Немейският лъв в древногръцката митология е ужасяващо чудовище, което опустошавало околностите на град Немея, откъдето дошло и името му. При първия си подвиг Херкулес убива Немейския лъв. Древногръцкият герой дълго търсил леговището на звяра и го открил в голяма пещера. Опитал се да го убие с няколко стрели, но те само раздразнили лъва. Херкулес се хвърлил към него и го доубил с голи ръце. В чест на първия му подвиг, бащата на Херкулес, Зевс, създал в небето съзвездието Лъв.

При втория подвиг на Херкулес в жертва паднала Лернейската хидра. Тя е чудовище с тяло на змия и девет глави на дракон. Хера се надявала именно хидрата да убие Херкулес. Хидрата живяла в блатата около град Лерна. Била страшилище за местните хора, тъй като унищожавала стадата им. Никой не смеел да й се опълчи или пък да се пробвя да я убие, тъй като една от главите й била безсмъртна.

Когато Херкулес почнал да сече една след друга главите на Лернейската хидра, на мястото на всяка пониквали две нови. Хера пратила рак на помощ на Хидрата, но Йолай се притекъл на помощ на Херкулес. След като отсякъл и последната глава на Хидрата, Херкулес я заровил в земята. Хера пък взела на небето убития рак и той до днес стои там - съзвездието Рак.

По време на третата си мисия Херкулес уловил Керинейската кошута. Тя била необикновено красиво животно, но опустошавала нивите. Имала златни рога и медни крака. Херкулес я гонил в продължение на цяла година. Стигнал е в Аркадия и я уцелил с една от своите стрели. След което я отвел жива до Микена.

При следващия си подвиг Херкулес улавя Еримантския глиган, който живеел в гората Еримант в Аркадия. Животното проявявало своята жестокост, като опустошавало околностите на град Псофис и убивало жителите му. От приятеля си Хирон Херкулес получъл съвет да прилъже глигана в дълбок сняг, за да може да го хване по-лесно. Херкулес така и направил — хванал глигана, метнал го на гърба си и тръгнал към Микена. Всички хора по пътя приветствали героя, който ги освободил от чудовището.

Петото предизвикателство пред Херкулес било да почисти Авгиевите обори на царя на Елида Авгий, син на Хелиос и съпруг на Епикаста. Оборите не били почиствани 30 години. Херкулес предложил на Авгий да изчисти оборите му за един ден и царят да му даде в замяна една десета от стадата си. Херкулес пробил от две противоположни страни стените на оборите и прекарал през дупките водите на реките Алфей и Пеней.

Шестият подвиг на Херкулес бил да избие Стимфалийските птици. Това било изключително трудно, тъй като те били неуязвими за стрели. Херкулес дълго ги изучавал и разбрал слабото им място. Птиците били уязвими в момента, в който им падали перата. Атина дала на Херкулес медни барабани. Когато той заудрял по тях, птиците се разлетели в ужас. Херкулес вдигнал щита над главата си и техните пера-стрели не го поразили. След като утихнало свистенето от падашите пера, Херкулес отметнал щита и почнал да стреля по тях със своите смъртноносни стрели.

Критският бик е свързан със седмия подвиг на Херкулес. Задачата на Евристей била животното да бъде доведено в Микена. Херкулес уловил бика, но Евристей се уплашил да го остави в стадото си и го пуснал на свобода. Бикът стигнал до Атика, където го убил Тезей.

В осмия си подвиг Херкулес победил тракийския цар Диомед. Той бил цар на бистоните. Имал изключително красиви и силни коне, които хранил с човешко месо от чужденците, спирали с кораба си в неговия град. Херкулес откраднал конете и ги завел на кораба си. Бистоните обаче го настигнали и започнала битка, в която Диомед бил победен. Херкулес завел конете при Евристей, но той ги пуснал на свобода и избягали в планините Ликеон, където били разкъсани от диви зверове.

След като изпълнил и тази задача, Евристей му възложил среща с амазонките. Целта била Херкулес да вземе златния поян на царицата на войнствените жени Хиполита. Когато отишъл при тях, амазонките го посрещнали миролюбиво и с възхищение. Хиполита разбрала, че той иска пояса й. Решила да му го даде като подарък, но в този момент се намесила Хера и й казала, че Херакъл иска да я направи своя робиня. Тогава всички амазонки започнали битка с Херкулес. Той и спътниците му убили много амазонки и пленили други. Хиполита откупила свободата на една от тях, Меланипа, с колана си.

В десетия подвиг Херкулес отвлича кравите на великана Герион. Преминал през Африка и стигнал до Океана, но трябвало да премине водата. Хелиос го превел със своята златна колесница на острова на Герион. Там убил двуглавото куче Орфо, което пазело стадата на Герион, а след това и пастира му — великана Евритион. Битката със самия Герион била трудна, но Херкулес го убил с помощта на богинята Атина. След което отвел кравите до Микена, а Евристей ги принесъл в жертва на Хера.

Следващата задача пред Херкулес била да вземе златните ябълки от градината на трите Хеспериди. Те са нимфи, дъщери на титана Атлант и нимфата Хесперида. Хесперидите живеели в крайния Запад на земното кълбо, където растяла ябълка със златни плодове. Херкулес убил стоглавия дракон Ладон. Според друг мит обаче египетския цар Бусарид намислил да отвлече прекрасните Хеспериди и наел пирати. Те нападнали Хесперидите в градината им, но Херкулес ги спасил като убил разбойниците. За благодарност му подарили златни ябълки.

И накрая, в своя 12-ти подвиг, Херкулес улавя и извежда от подземното царство Цербер. Цербер е куче с три глави, покрити със змии и пази изхода на подземния свят. Погледът му е страшен като този на Медуза. От слюнката му, паднала на земята, пониква отровното растение аконитум. Евристей поискал от Херкулес да му доведе кучето-пазач. Хадес се съгласил да му го даде, само ако Херкулес успее да го укроти без оръжие. Героят успял благодарение на голямата си сила и мощ. Когато Херкулес завел Цербер до Микена, Евристей изпаднал в ужас при вида на страшното чудовище и накарал Херкулес да го върне обратно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
518
420
311
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Радост
Радост
19.08.2015 00:28
Обожавам всякаква митология, но съм фен на гръцката. Текста е уникален и го чета с удоволствие без причина.
9
1
macoranka
macoranka
21.10.2014 16:49
Мерси много .. и аз получих 6
9
4
Джан
Джан
13.10.2014 22:49
този текст е много добър много съм доволен получих 6:00 много благодаря за вашата помощ
6
6
Grehovodnic
Grehovodnic
03.01.2012 17:53
Бессильна перед богом смертная Алкмена
солнце страстью заслонившего, пока в нем сила не иссякла.
Жестокой правде, иногда,нужна
измена: мифологией античной, чтоб прославить подвига Геракла.
Poeticheskieigri. net

6
5
222555
222555
06.11.2011 14:26
Много четене. Мама се очуди как съм го прочела.
6
5
Антон
Антон
29.11.2015 13:05
Интересни са подвизите на Херакъл-като приказки.
3
1