Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»Сън в съня? Защо се случва?

Сън в съня? Защо се случва?

сънуване

Сънуването е истински феномен в нашия живот. Докато тялото ни почива, мозъкът преработва събитията, случили се през деня

Сънят е изследван подробно и вече се знае, че има различни фази, през които преминава, и за всяка от тях са характерни определени състояния. Феноменът сън е сложно състояние и е съпътстван и от други интересни състояния.

Ще се спрем на едно от тях, наречено сън в съня или още фалшиво събуждане. Какво представлява фалшивото събуждане или сън в съня?

Същност на фалшивото събуждане

Това е състояние, при което спящият сънува, че се е събудил и извършва някакви дейности, най-често ежедневни - говори, чете, храни се и други. Това е ярко и непосредствено усещане, че сме се събудили от съня, докато всъщност той продължава. Това състояние представлява двоен сън, който наричат фалшиво събуждане или сън в съня.

Фалшивото събуждане може да се случи, както успоредно на обикновен сън, така и на осъзнат сън. Осъзнатият сън е този, при който сънуващият знае, че спи и сънува.

Има и друг вид фалшиво събуждане. То се нарича континуум. Какво представлява континуумът? Това е състояние, при което човек заспива внезапно, докато върши нещо, и продължава да изпълнява това действие, вече в спящо състояние. При събуждане този човек не помни какво е правил по време на съня.

сън в съня

Интересен момент е, че фалшивото събуждане може да се повтори многократно, тоест човек да сънува, че се събужда и извършва някакви действия, да продължи да сънува съня си и по-късно отново да сънува, че се събужда и така до момента, в който се събуди в действителност.

Видове сън в съня

- І вид - той е по-често срещан. Тогава спящият сънува, че се събужда, но не в действителността, която познава отпреди заспиване, а в по-различна среда. Спящият вярва, че се е събудил, но всъщност спи, а скоро след това наистина се събужда или може отново да сънува, че заспива в съня си.

Пример за такова сънуване е често срещаният сън, че спящият закъснява за работа, училище или за някъде, където трябва да бъде навреме. Паниката, която го обзема, предизвиква истинско събуждане и облекчение, че това е било само насън.

- ІІ вид - този вид сън в съня е по-рядко срещан и по-стресиращ. Спящият се събужда наистина, но осъзнава, че нещо в атмосферата е променено, чува или вижда нереални неща. Тогава усещането е за нещо страшно и нереално, като кошмар наяве.

Такива случаи честа са съпътствани от сънна парализа. При това състояние човекът се чувства напълно парализиран и неспособен да упражнява контрол над тялото си. В отделни случаи сънната парализа върви редом с много неприятни халюцинации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest