sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Петър Дънов»Какво представлява дъновизмът?

Какво представлява дъновизмът?

Какво представлява дъновизмът?

Дъновизмът е учение и школа, създадено от Петър Дънов в България през 1897 г. То е познато под различни имена – Всемирно бяло братство, Окултно учение на Всемирното бяло братство, Окултна школа на Всемирното бяло братство. До 1922 г. се е наричало Синархическа верига. Според неговия създател дъновизмът представлява учение за развитието на душата, ума и сърцето...носи спокойствие на сърцето, носи светлина на ума, обнова на душата и сила на духа.

Основните идеологически категории в дъновизма са: любов, мъдрост, истина, правда и добродетел, а основният космогоничен възглед е т.н. Велико всемирно братство. То е описано като организъм, който се състои от еволюирали човешки души и деветте йерархии от свръхестествени същества - ангели, архангели, начала, власти, сили, господства, престоли, херувими и серафими. Негов върховен ръководител е Христос.

Учителят Петър Дънов излага различните аспекти на философията си в близо 4000 проповеди, направени в периода 1914 г. – 1944 г. и публикувани в няколко многотомни поредици – Лекции пред Общ окултен клас, Лекции пред Специален окултен клас, Неделни беседи и др.

Дъновисти

Символите на Всемирното бяло братство са пентаграм в кръг и котва в равностранен триъгълник, а девизите му: В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа и Глава на Твоето Слово е истината.

Основните методи за изучаване на трудовете на Дънов, свързани с дъновизма, са: духовни събрания, музикални упражнения, четене на Дънов, посрещане на изгрева на Слънцето, планински екскурзии и т.н. А специалните са: Завета на цветните лъчи на Светлината, Шестте гимнастически упражнения и Паневритмията.

Паневритмията представлява система от гимнастически упражнения, които се изпълняват на музика. В нея могат да вземат участие неограничен брой хора. Играе се в кръг, като участниците трябва да обикалят кръга в посока, обратна на часовниковата стрелка. Паневритмията се изпълнява всяка година в периода от 22 март до 22 септември при изгрев слънце сред природата. Самото изпълнение е с продължителност 1 час. Последователите на дъновизма твърдят, че целта на изпълнението им е постигане на хармония с природата, Бог и Вселената.

Дъновизмът се различава от Православното християнство по няколко основни характеристики.

Дъновизъм

В дъновизма:

- Христос е смятан за окултен учител, а не за Божий син;

- Отрича се учението за Св. Тройца;

- Бог е преобразен в безлична пантеистична личност;

- Се говори за окултизъм, окултни практики, астрология.

В България последователите на дъновизма са юридически регистрирани като религиозна общност (Общество Бяло братство). Тя се ръководи от Върховен братски съвет, чието седалище е в София.

Общността има духовни центрове и по света. Най-големият е френският център в Бонфен, който е основан през 1953 г. от Михаил Иванов – ученик на Петър Дънов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.5
50
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Истината Дава Свобода
Това, което сте написали е невярно, както и писано от човек, който няма понятие от Учението на Учителя Петър Дънов Беинса Дуно, което се нарича Новото Учение на Великото Всемирно Бяло Братство. Още приживе той е казал, че всеки човек който нарича това учение дъновизъм забива по един пирон в ръката му, защото това учение не е негово а на Отца, който му е дал да го даде на Хората. Както не съществува Християнство а Христово Учение, така и няма Дъновизъм. В Библията самия Христос никъде не споменава думата християнство а говори за учение на блсговестието и опрощаване на греховете и любов към ближните. Тук вие не разбирате разликата между учение и религия.
1
0