Кои са ломбардите?

крал на маврите

Ломбардите се свързват с историята на средните векове в Европа. Името на това племе дълго време вдъхва ужас в централните части на Европа, макар като численост да е малко.

Причината е, че жените от племето така сресвали косите си, че отстрани изглеждали като мъж с дълга брада и враговете им ги взимали за страшни воини. Кои обаче всъщност са ломбардите, откъде са дошли и защо се наричат така?

Сведения за произхода и миграцията на племето ломбарди

За първи път името на ломбардите се появява в анонимно произведение от VІІ век. По-късно творбата Произход на ломбардите е използвана, за да се създаде изследване, посветено на тях. Авторът му превежда името им като хора с дълги бради. Това племе е познато и с друго име - винулиами.

Смята се, че най-ранното поселище на племето е Барнархау, северните части на Европа, а през V век мигрират на юг и се настаняват в средното течение на Дунав.

През 508 година ломбардите нахлуват в Моравия, а през 567 година са вече в Панония. Следващата година нахлуват в Италия. Там създават собствена държава и това е най-голямото им постижение.

Те извършват непрекъснати нападения над земите наоколо и създават проблеми на папския престол. Затова няколко поредни папи, възкачили се на престола се опитват да се справят с тях, търсейки подкрепа при франките. Накрая Карл Велики присъединява земите на ломбардите към своята империя и с това слага край на съществуването на държавно обединение при тях.

замък, останал от времето на маврите

Трябва да се каже, че владетелите на ломбардите са добри военни лидери, които успяват да разширят границите на държавата си, развиват градовете си и въоръжават армията си с най-модерните за времето оръжия.

Въпреки че царството им е превзето от Карл Велики и териториите им губят своята самостоятелност, потомците на този древен народ продължават и днес да живеят в Италия и централните части на Европа.

Религия на ломбардите

Първоначално ломбардите са имали езически вярвания, но с идването в сърцето на Европа те приемат християнството. Най-напред стават ариани. А после преминават към католицизма.

Католическата вяра обаче е насилствено въведена при ломбардите, които са известни с това, че не приемат лесно чужди влияния. Днес техните потомци са католици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати