Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Подвизите на Одисей

Подвизите на Одисей

Статуя на Одисей в Итака
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-13%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
19.14 лв.
Виж ››

Ако трябва да отделим някой от героите на древногръцкия епос като най-популярен, съвсем неочаквано ще открием, че това е Одисей. Не само сега, но и в древността този участник в Троянската война е заел централно място сред толкова много ярки образи. Не е случайно изобщо, че това е и единственият от участниците в Троянската война, на когото Омир е посветил отделна поема. Одисея е не по-малко популярна творба на великия древен разказвач от историята за Троянската война - Илиада.

Този герой символизира човешката страст към пътешествията. Когато днес искаме да характеризираме неспокойния, бурен и превратен живот на някого, го наричаме с една дума - одисея. Поемата за древния герой днес е нарицателно за неспокойния дух на човека.

Митът за странстванията на Одисей по пътя към дома

С падането на Троя завършва Троянската война и участниците в нея поемат обратния път на домовете си, понесли на корабите си натоварената плячка от разрушеното царство на цар Приам. Към дома си в Итака тръгва и Одисей. Но неговото завръщане трае толкова, колкото и самата Троянска война. Цели десет години са нужни на Одисей, за да намери отново пътя до любимата Итака, където го очаква вярната му съпруга Пенелопа.

Омир не се спира на всички тези десет години последователно. Макар самото действие да обхваща около 40 дни от пътуването обратно към дома, всичко, което се е случило в този голям промеждутък от време, е разказано чрез връщания назад в разказа. Така научаваме от самия Одисей за случилото се с него по обратния път, който е изпълнен с толкова премеждия, че накрая героят е единственият оцелял от всичките си спътници.

Подвизите на Одисей

Изхвърлен от морето, той е намерен на брега от дъщерята на царя на феаките Навзикая, която го отвежда в двореца. На пиршеството, което дават за него, Одисей слуша древния аед как разказва с песни за Троянската война. Развълнуван от чутото, героят започва на свой ред да разказва какво го е довело до острова на този гостоприемен цар. И пред слушателите му оживяват разкази за пребиваване в страната на Циклопите, където Одисей губи част от екипажа си, изяден от човекоядците-циклопи. За страната на лотофагите, които се хранят с един особен вид цвете на забравата. За страната на лестригоните, които също са човекоядци. Историята на героя продължава за царството на магьосницата Цирцея, която превръща спътниците му в свине и за пленничеството при нея.

Най-дългото пребиваване в плен е доброволно, при красивата магьосница Калипсо.

Одисей разказва на изумените си домакини за посещението си в царството на мъртвите, където търси съвет за благополучното преминаване покрай острова на Сирените. И за още много интересни случки и чудеса.

Одисей убива ухажорите на Пенелопа

Царят на феаките е поразен от чутото и му дава кораби и богатства, за да се върне у дома. Завръщането обаче го подлага на ново изпитание, защото в двореца му вече са се настанили женихи, които настояват Пенелопа да се избере нов съпруг. Подкрепян от богинята Атина, която винаги е до него в най-трудни моменти, и верния си слуга, свинаря Евмей, Одисей избива женихите и възвръща своето царство.

Значение на поемата Одисея

Тази поема е огромна и трудна крачка в културната история на човечеството. Тя е първият разказ, който оставя важно и категорично внушение. Важно е пътуването, но много по-важно от него е завръщането. И всяко пътуване губи смисъл, ако го нямаше моментът на завръщането. Това е така, защото няма нищо по-важно от мястото, което човекът нарича свой дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest