Кои са баските?

Баски

Баските са едни от най-старите етнически групи в Европа, директни потомци на кроманьоните. Те живеят в две страни - северозападна Испания и югозападна Франция.

Историците смятат, че баските са населявали югозападната част на Европа още преди индоевропейците, които са пристигнали в региона преди около 5000 години. Преживели инвазии от римляните, вестготите, арабите, французите и испанците, те устояли на господството на външни лица до Средновековието (476–1450 г.). По това време голяма част от територията им е била завладяна от испанци, Гасконс и каталунци. През 1516 г. баските на испанската страна на Пиренейските планини се договорили за кастилското управление, но спечелили правото да запазят определена степен на самоуправление. До 1876 г. всички баски са разделени между Франция и Испания.

По време на режима на генерал Франсиско Франко (1939-75) баският език и култура в испанските провинции били безмилостно потискани и забранени. До 50-те години на 20-ти век се формирали групи за съпротива, най-вече Euskadi Ta Askatasuna (ETA) - Basque Homeland and Liberty. ЕТА извършила терористични действия през 70-те и 80-те години, дори след като испанското управление над баските е било либерализирано след смъртта на Франко през 1975 г.

Три от четирите испански баски провинции - Vizcaya, Guipúzcoa и Navarra - са обединени през 1980 г. като Баската автономна област. На жителите му е предоставена ограничена автономия, признаване на техния език и култура, както и контрол върху техните училища и полицейски сили. Въпреки това ЕТА, макар и представителна за малка част от малцинството, продължила да се бори за пълна независимост на баските. Между френските баски, които не са били подложени на същия тип репресии като тези в Испания, е имало малка или никаква съпоставима дейност. Въпреки това сепаратистките симпатизанти от френската страна предоставили на ЕТА материална помощ и сигурни убежища.

Местоположение

Територия на Баските

Страната на баските се състои от четири региона от испанската страна на Пиренеите (Vizcaya, Guipúzcoa, Navarra и Alava) и три от френската страна (Labourd, Basse-Navarre и Soule). Баските наричат тези територии колективно, Euskal-Herria (Земята на баските) или Euskadi. Минаха почти хиляда години, откакто тези региони бяха обединени политически. Районът е географски разнообразен, съдържащ хребети и подножия на Пиренеите и къса крайбрежна равнина по протежение на Бискайския залив, както и стръмни, тесни долини и планински потоци.

С около 3 милиона жители (2.5 милиона в Испания и половината от 0.5 милиона във Франция), земята на баските е гъсто населен район.

Език

Баският език, известен още като еускера, е най-старият жив език в Европа. Той не е свързан с испански, френски или друг романски език и не принадлежи към никое друго езиково семейство. Той е универсален език на селските баски до края на деветнадесети век. По време на режима на Франко баският език е забранен и всички са принудени да говорят испански или Кастелано, така че броят на ораторите намалява. През последните години обаче баските се възраждат. Езикът им е уникален, което го прави изключително труден и сложен. Освен това има редица различни диалекти.

Фолклор

Баски фолклор

Както в много култури, фолклорът е изключително важен за баските, а много от неговите митове и легенди все още се тачат и днес. Баската митология е подобна на тази на римляните или гърците, защото те се кланят на богини (баските имат само женски богини, няма богове), представляващи различни неща, а именно елементите. Една от най-важните е Мари, богинята на Земята, която може да се преобрази в различни форми. Те също вярват в Ламия - същества от тип русалка, които са изобразявани като половин риба, коза или котка, в зависимост от района.

Религия

Почти всички баски са католици. Традиционно, необичайно висок процент от хората избират да станат свещеници или монахини. Този брой обаче е намалял след Втория Ватикански съвет (1962 г.), както и църковното присъствие като цяло. Двама от най-известните богослови на църквата, Св. Франциск Ксавие и Св. Игнатий Лойола (основател на йезуитския орден) са от баски произход. Баският католицизъм, както в много други области на Испания, се характеризира със силна преданост към Дева Мария.

Празници

Знаме на баските

Както навсякъде в Испания, повечето баски празници са тези, които са включени в църковния календар. Специалните религиозни обреди са честването на Свети Йосиф през май и денят на Св. Йоан Компостела през август. В допълнение, селата празнуват свои собствени фестивали с изпълнения на народни музиканти, танцьори и традиционни певци. Прочутото надбягване с бикове по време на честването на фестивала Сан Фермин се провежда всяка година в баскския град Памплона. Всеки ден в продължение на една седмица шест бика се пускат по улиците. Тълпите от облечени в бяло млади мъже се опитват да избягат от биковете и да ги налагат с навити вестници. Фесът е посветен на сан Фермин – светецът-патрон и закрилник на Навара. Хората започват да го честват още от края на 16-ти век.

Храна

Баска кухня

Баските са известни с отличната си кухня, голяма част от която включва морски дарове. Баската версия на bouillabaisse, или рибна яхния, се нарича ttoro и включва миди, раци, змиорки, главата на треска и три други видове риба. Други специалитети включват прясна риба тон с домати, чесън и подправки; txangurro (паяк); и кокоти, изработени с мерлуза (вид риба), чесън и магданоз. Гаспачо, студена супа, приготвена с домати, чушки, краставици и зехтин, е често срещано ястие в цяла Испания. Червените чушки са диетичен продукт и се намират в сосове с морски дарове, рецепти за пилешко и омлети. Те са дори нанизани по стените на баските къщи като украса. Gateau Basque (Баска торта) се прави от яйца, брашно, захар и ром. Любима национална напитка е txakoli (наричан още txakolina), плодово бяло вино, произведено в крайбрежните райони, често в малки семейни изби.

Занаяти и хоби

Традиционните баски декоративни изкуства се състоят предимно от дърворезба и гравиране върху камък. И двата се практикуват предимно върху врати и надгробни плочи. Баските имат добре развита традиция за устно разказване на истории, което е една от основните им форми на развлечение преди урбанизацията. Обичат фолклорните песни и танци.

Образование

Училището за баските, както и за други испански деца, е безплатно и се изисква децата да са на възраст между 6 и 14 години. Много ученици след това започват тригодишния курс на бачилерато (бакалавър). След това те могат да изберат или една година от подготвителното обучение в колежа или професионалното обучение. Около една трета от децата в Испания се обучават в частни училища, много от които се управляват от католическата църква.

Спорт

Баските имат свой национален спорт, наречен пелот. Играта е като кръстоска между хандбал и скуош и е много бърза. Традиционно се играе на открито. Друг конкурентен спорт, популярен сред баските, е гребане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати