Ритуали със светена вода

светена вода

В християнството има множество вярвания и ритуали, които са насочени пряко към миряните. Някои от тях са отглас от езически времена, други са свързани със събития, емблематични за живота на Божия син. Всеки ритуал има своя история и свои строги изисквания, които не се нарушават, за да се сбъдне чудото, което вярващите очакват. Едно от тези вярвания е свързано със светената вода.

Какво представлява светената вода?

Това е вода, осветена в църква, или от неин служител извън храма. Самият ритуал на освещаване е станал църковна норма заради легендите за силата, която е имал Божият син над водата. Библейският разказ за сватбата в Кана, където Исус превърнал водата във вино, е широко известен.

Вярва се, че светената вода отмива греховете, пречиства и лекува. Лековитите качества на светената вода, в които много хора вярват, най-вероятно идват от сребърните йони. Те се отделят във водата при потапяне на кръста в нея, тъй като църковните кръстове са от сребро.

За какви поводи и ритуали се прави светена вода?

Православната църква прави не само един вид освещаване на водата. Светена вода може да се вземе от храма всеки ден, водосвет се прави при различни семейни празници - кръщене, сватба, освещаване на нова придобивка. Тогава водата се освещава в църквата.

Най-силно застъпено е присъствието на светената вода при кръщенето, когато с нея се къпе кръщаваният и му се подарява сребърно кръстче, като кръста, с който водата е осветена.

Велик водосвет се прави само на определени големи църковни празници. Един от тях е Богоявление, когато висш църковен служител потапя кръста във вода и после го хвърля в открито водно пространство с течаща вода- в реки, или в морето. Ритуалът включва четене на различни молитви за здраве, късмет, благополучие. Голям водосвет се прави и на Великден, най-големият църковен празник.

кръщене със светена вода

Интересно народно вярване е, че има места с вода, която е естествено осветена, тоест сам Бог е благословил водата да бъде лековита. Тези места се намират в близост до светини и се наричат аязмо. Такива има около Бачковския Манастир и Рилския манастир.

Съществуват вярвания, че светената вода има магическа сила. Затова с нея пречистват домовете си тези, които вярват в зли духове и нечисти сили. С нея се гони злото присъствие, обсебило дома или тялото на човек. С този ритуал обикновено се изпълняват и много други, също свързани с вярата в силата на Бог, който може да победи всяко зло.

Лековита ли е светената вода?

Много хора вярват в лечебната сила на светената вода. Тя се използва по различни начини, някои хора я пият, други измиват с нея местата по тялото, където ги боли, някои пръскат дома си с нея.

Съществува и противоположно мнение, идващо от микробиолози и лекари. Те твърдят, че светената вода може дори да невреди, защото съдържа стафилококови и стептококови бактерии и съветват да не се пие такава вода. Изборът дали да се вярва в силата на светената вода, и дали да се използва, е личен, но традициите около този ритуал са устойчиви във времето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest