Поверия за Благовещение

Поверия за Благовещение

4

На Благовещение Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди син Божий. На този ден има много български поверия, с които хората някога стриктно се съобразявали.

1

Рождество христово

Рождество христово - Актуални заглавия и материали. Необясними явления, загадки и всичко касещо Рождество христово. Любопитни статии за Рождество христово от Средновековието до днес. Феномени, исторически факти, паранормални събития и Рождество христово.
Рождество христово - Това е историята на приказния ритуал коледуване

Това е историята на приказния ритуал коледуване

25.12.20170315

По традиция сутринта на Коледа всяко семейство посреща група коледари. Макар че в България този обичай е съхранен в най-автентичния си вид, в миналото коледари са обикаляли в цяла Европа.

Рождество христово - Малко известни факти за Коледа

Малко известни факти за Коледа

25.12.20150937

На този ден християните от цял свят се събират пред празничната трапеза със семействата си, за са почетат раждането на Сина Божий. Но има десетки малко известни факти за Коледа, част които сега ще споделим с вас.

Рождество христово - Легендите за коледните символи

Легендите за коледните символи

25.12.201404997

Всяка година Коледа идва със своите символи като Дядо Коледа и коледната елха, но тези образи не са избрано случайно, а зад всеки от тях стои легенда, която обяснява ролята им на празника.

Рождество христово - Обичаи и суеверия за Коледа

Обичаи и суеверия за Коледа

25.12.201302935

Коледа или Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. На него християните по света честват раждането на Божия син – Исус Христос, с различни традиции.

Рождество христово - История на коледната елха

История на коледната елха

25.12.2013011671

Коледната елха е задължителен елемент от празнуването на Рождество Христово и представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво.

Рождество христово - По Коледа небето се отваря, но само за праведните

По Коледа небето се отваря, но само за праведните

25.12.200905437

Бъдни вечер е един от най-големите християнски празници. По Коледа се случват чудеса, защото Рождество Христово неутрализира злите сили на дявола и Сатаната.