Келтите и келтското царство

Келтите и келтското царство

Келтите, които могат да бъдат открити в историческите хроники и под името гали или галати, са древен индоевропейски народ. Най-ранните сведения за тях са датирани от средата на І хилядолетие преди Христа.

1

Келти

Келти - Последните теми и публикации. Мистика, загадки и всичко относно Келти. Любопитни статии за Келти от вековете до наше време. Феноменални истории, исторически факти, паранормални явления и Келти.
Келти - Зловещи ритуали, практикувани някога на Вси Светии

Зловещи ритуали, практикувани някога на Вси Светии

31.10.20170280

В древни времена по време на Хелоуин децата не обикаляли от къща на къща, за да събират лакомства. Точно напротив – те се криели от ужас в килерите заедно с техните родители

Келти - Доказано! Траките са с най-древната писменост

Доказано! Траките са с най-древната писменост

30.05.201701217

Българинът в свикнал да оповестява, че е първи във всичко. Оказва се, че може и да е прав. Предците ни – траките, са имали писменост, много по-древна от тази на останалите народи.

Келти - Кои са друидите?

Кои са друидите?

26.12.201305666

Всеки си спомня друида Панорамикс от детското филмче Астерикс и Обеликс, който познава природата и нейните билки из основи. Той приготвя вълшебна отвара за своето племе, с която то получава нужната сила, за да се справи с неприятелите.

Келти - Древни келтски любовни гадания

Древни келтски любовни гадания

21.06.201307760

Най-подходящото време за изготвянето на амулети, правенето на магии и гадаене е в нощта преди Еньовден. Тогава небесата се отварят и границата между света на живите и този на мъртвите става тънка.

Келти - Какво животно си според зодията

Какво животно си според зодията

06.09.2012071392

Според келтите на всяка зодия приляга определено животно. Родените от 21 януари до 17 февруари са носители на мъдростта. Те са Жерави – имат невероятен ум и са способни на велики неща.

Келти - Адското куче на келтите

Адското куче на келтите

28.07.201107398

На много места в Англия, но предимно там, където населението е с келтска кръв, се срещат адски кучета - създания от легендите, които имат пламтящи очи и убиват хора.

Келти - Древните келти гадаели по... агонията на пленниците

Древните келти гадаели по... агонията на пленниците

27.11.200903763

Древните келти практикували гадаене с меч, а в Русия с помощта на петел откривали крадец на ценни предмети. В Древна Гърция гадаели по петел. Страните начини за гадаене на древните народи.

Келти - Хелоуин или защо именно тиквата

Хелоуин или защо именно тиквата

31.10.200904627

Хелоуин е един от най-популярните празници в цял свят. Емблема на празника известин още и като Вси Светии е тиквата. Тя е пазител от зли сили и духове. Легенди за Хелоуин или празника на келтите.

Келти - Друиди извършвали човешки жертвоприношения

Друиди извършвали човешки жертвоприношения

14.05.200904752

Скорошни находки, че друидите вероятно са извършвали канибализъм и ритуални човешки жертвоприношения – вероятно масови — потвърждават дивостта на друидите.