Черната котка - лош късмет или просто суеверия?

Черна Котка

Черната котка има забележителна история - от времената, когато е била обожествявана е стигнала до времена, когато е била изгаряна жива, тъй като е била смятана за въплъщение на дявола. Все още мненията по въпроса са смесени...

Черната котка е... просто котка с черна козина. Не е нужно да е определена порода, може да бъде чистокръвна или смесена. Черният цвят и помага да ловува през ноща, но в хода на историята котките с чисто черна козина често са считани за символ на злото (има няколко култури, където се смята, че носят късмет). Тези суеверия битуват и в модерното общество; факт е, че от сиропиталищата за животни са осиновени по-малко черни котки, отколкото всеки друг цвят. Странно.

Преди черните котки са свързани със злото и вещерството. Ако погледнем еврейския и вавилонския фолклор, ще видим, че черната котка е значела, че змия е легнала на нечие сърце. В Древен Египет котките са били свещени и когато семейната котка е умирала, тялото й е било мумифицирано. Римляните гледали поподобен начин на котките; именно те са внесли котките в Европа. По това време котките са смятани за талисмани, особено ако са черни и ви пресекат път. Първо Църквата започнала да ги свързва с вещерство и магия и на черните, та и на белите котки, започнало да им излиза лошо име.

През 17 век котките вече напълно са свързвани с магията , и са били извор на страх. Черните котки страдали най-много там, където имало най-много гонения на вещици.

Има няколко страни, които все аще смятат, че черната котка е добър знак. В Шотландия непозната черна котка пред вратата била знак за бъдещ просперитет, а рибарските жени гледали черни котки, защото вярвали, че те предпазват съпрузите им, докато са в морето. Но все пак в Ирландия, ако черна котка ти пресече път под лунна светлина, това значи, че ще те застигне болест. В Румъния, Молдова и Чехия все още вярват в суеверието за черната котка, която пресича пътя!

Известен анархистки символ е черна котка в бойна позиция и по-точно символ на анархистко движение, което се занимава с правата на работниците.

Вярването, че черните котки носят лош късмет има солидни основи в американската култура. Вярвало се е, че е лош знак, ако черна котка ти пресече път, но пък е добро предзнаменование, ако пуснеш черна котка в къщата си.

Има легенда за черните котки и бейзбола – печелещият отбор загубил главоломно, след като влязла черна котка и започнала да обикаля около трета база.

Черната котка - лош късмет или просто суеверия?

Още в началото на американската история, черните котки са смятани за приятели на вещиците: хора, които се занимавали с магия често притежавали черни котки и понякога ги използвали в ритуалите си, понякога като жертвоприношение. При някои процеси за вещерство, едно от доказателствата е било притежанието на черна котка от обвиняемата. Някои от тези котки дори са били изгаряни живи заедно със собственичките си. Дори и днес се вярва, че има групи, които използват котки за жертвоприношения; някои ги мислят за градски легенди, други им вярват. Но повечето съвременни вещици имат черни котки като свещенни домашни животни.

И така, дали са добри или лоши? Зависи в коя страна зададете въпроса – едни ще ви кажат, че това са най-злите създания и трябва да бъдат избягвани, други ще твърдят, че това са обикновени животни и трябва да се отнасяме към тях като към всяко друго животно. [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.3
Общо 11 гласували
5 3
4 3
3 0
2 4
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (24)

Изпрати
Деница Неделчева
21.09.2015 17:13
Аз имам малко черно коте но нищо не ми се е случило
0
0
milena
20.09.2015 14:46
vidqh cerna kotka,i si pomislih,neznaino kak,sega e 13.13minuti,poglegdam....i mi se izpravq kosata,oh,ot sedmizi,kogato pogledna casa ves e 11.11...........vzeh da se zamislqm seriozno,...ako nqkoi znae neshto....da kaje........na dobro ili zlo e tova,da kajem ce na posledak sam pod golqm stress.....
1
0
tanya
27.09.2014 16:29
Тва са пълни глупости черен циганин като ви мине по пътя да не губите късмета си черни бели котки все тая те са животни като всички други
Вера Митева
03.03.2015 19:56
Да аз имам и черен циганин и черен котарак пък съм много добре слава богу
2
2
5
0
медиумът
07.06.2014 21:42
Белите носят лош късмет, а черните-добър
2
0
Qnica Dimitrova
13.05.2014 21:04
те черни те котки са страхотни и носят голям късмет аз имам 3 малки котенца
1
0
Ели Георгиева
04.03.2014 08:44
Какви са тия глупости, които някои пишат ?! И робуват на суеверия ?!
Аз обожавам черната си котка. Тя ми носи истинска радост.
Qnica Dimitrova
13.05.2014 21:03
ти си права тези котки носят голямо щастие и късмет и аз имам такава черна египетска котка и е много мила и сладка има 3 малги кученца
2
2
2
1
Fen4etoBieber
03.11.2013 09:33
да бе черните котки не носят лош късмет преди хората са вярвали че правят магии тва е тъпо то е просто коте но те са ги изгаряли живи това не е хубаво а пък азиятците ядат на година някъде към 10000 котки хората не знаят какво правят сякви диваци има на тоя свят
0
0
Мартин
15.07.2013 23:31
Хора чуй те ме. Имам коте което постоянно прави с език по един особенен начин. След това сам забелязал, че само лоши нещта ме напатстват през деня. И Само като му споменя името пак прави така и всички в семеиството се караме постоянно. Според мене то вика дявола в къщата или сатана. Моля помогнете. И ако мислите според мен това ще мине само с баячка. Защото нещо го прави злобно. И тя ако може по някакъв начин да го поуспокои.
4
2

Водещи от категорията

Подобни Статии

Другите търсят

От другите сайтове