Колко дълги са червата на човек?

Колко дълги са червата на човек?
Снимка: sanovnik.bg

Гледали сте по филмите как раненият герой или злодей се влачи по пода в локва кръв, а след него се влачат червата му, които сякаш са дълги десетки метри. Или в поредния епизод на любимата си медицинска драма току що са отрязали 2-3 метра от червата на пациента и той успешно се възстановява.

Сигурно, подобно на нас, сте се запитали колко точно са дълги червата на човек. Наистина ли са десетки метри или не?

Всъщност червата на човек, в частност тънкото черво е най-дългият орган в човешкото тяло. Неговата дължина е средно 4 пъти нашия ръст, като при възрастните хора достига 5-7 метра.

Тънкото черво започва с дванадесетопръстник, който е свързан със изходния канал на жлъчния мехур и панкреаса. Именно в тънките черва храната се усвоява под въздействието на жлъчката и сока, отделен от стените на самото черво.

Продължението на тънкото черво е дебелото черво, което обикновено е с дължина около 1.5 метра. То започва със сляпо черво, на чийто долен край се намира апендикса. Дебелото черво прави няколко извивки и преминава в право черво, което завършва с анус.

Уникалната структура на червата позволява на пациенти, чиито стомах почти напълно е отстранен, да продължат да живеят без сериозни нарушения на нормалното храносмилане поради наличието на задстомашна жлеза и жлъчка.

Рейтинг

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати