От какво е умрял Сталин?

От какво е умрял Сталин?
Снимка: sanovnik.bg

На 5 март 1953 година Йосиф Висарионович Сталин умира. Според доклада на патоанатомите, направили аутопсията на Бащата на народите, смъртта е причинена от остра сърдечна и дихателна недостатъчност, получени в резултат на претърпян на 1 март инсулт.

Близо 60 години след смъртта на диктатора все още витаят различни версии за неговата кончина. Когато злодей от такъв ранг, отговорен са смъртта стотици хиляди души и разбитите съдби ни милиони умре, конспиративните теории избуяват с пълна сила.

Мнозина се съмняват в официалната версия която Централният комитет на КПСС лансира. Повод за това дава фактът, че часове след получаването на мозъчен удар, Сталин не е получил никаква медицинска помощ.

Те вярват, че диктаторът не си е отишъл от този свят по естествени причини, а някой ме у помогнал. Главен заподозрян за негов убиец е Лаврентий Берия, ръководител на съветската служба за сигурност, който единствен е бил достатъчно близо до него, за да го отрови.

Някои свързват смъртта на Сталин с лекарски заговор. Те смятат, че вождът е можело да бъде спасен, но лекарите не са го направили, защото в средата на същия месец е трябвало да се гледо делото срещу медиците, обвинени, че са убили съратника на Сталин – Андрей Жданов.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати