sanovnik.bg»Съвети»Какво трябва да се дава за помен?

Какво трябва да се дава за помен?

Роси Стоянова 2Роси Стоянова 2
Дарт Вейдър
2414
Какво трябва да се дава за помен?

След смъртта на човек се правят помени. Смисълът на помените е да се осигури преминаването му от нашия свят в непознатия отвъден свят. Помен се прави на третия ден след смъртта, на деветия, на двадесетия и на четиридесетия.

На много места е прието през първата седмица да се ходи всеки ден на гроба и да се прелива с вода и вино. На всеки помен на гроба задължително се носи и се раздават пита, жито, вино и ракия. Смята се, че от тях умрелият човек може да яде и да пие. След като мине година от смъртта му, той започва да се храни от помените, които се правят за друг човек.

На всеки помен гробът трябва да се прелее с вода и вино и на него да се остави съд с вода. Това е за да не изгори душата от жажда. Носят се и първите плодове, които излизат през сезона, още преди някой от къщата да ги е опитал.

Може да се занесе варено жито, нещо сладко (вафли, бисквити, бонбони, кекс), хлебче с кашкавал и салам. От тези храни трябва да се подаде на хора, които са наоколо – съседи, хора на гробището, близки и роднини. При подаване се казва Бог да прости. На помен може да се раздава храна, която покойникът много е обичал приживе.

Друг момент, с който трябва да се съобразят близките, е дали поменът не съвпада с празник или пости. Ако са пости, нещата, които трябва да се раздават са постни. Ако съвпадне с християнски празник се раздава храна, която е свързана с празника – така например на Черешова задушница се дават и череши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати