sanovnik.bg»Съвети»Какво трябва да се дава за помен?

Какво трябва да се дава за помен?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Дарт Вейдър
2431
Какво трябва да се дава за помен?

След смъртта на човек се правят помени. Смисълът на помените е да се осигури преминаването му от нашия свят в непознатия отвъден свят. Помен се прави на третия ден след смъртта, на деветия, на двадесетия и на четиридесетия.

На много места е прието през първата седмица да се ходи всеки ден на гроба и да се прелива с вода и вино. На всеки помен на гроба задължително се носи и се раздават пита, жито, вино и ракия. Смята се, че от тях умрелият човек може да яде и да пие. След като мине година от смъртта му, той започва да се храни от помените, които се правят за друг човек.

На всеки помен гробът трябва да се прелее с вода и вино и на него да се остави съд с вода. Това е за да не изгори душата от жажда. Носят се и първите плодове, които излизат през сезона, още преди някой от къщата да ги е опитал.

Може да се занесе варено жито, нещо сладко (вафли, бисквити, бонбони, кекс), хлебче с кашкавал и салам. От тези храни трябва да се подаде на хора, които са наоколо – съседи, хора на гробището, близки и роднини. При подаване се казва Бог да прости. На помен може да се раздава храна, която покойникът много е обичал приживе.

Друг момент, с който трябва да се съобразят близките, е дали поменът не съвпада с празник или пости. Ако са пости, нещата, които трябва да се раздават са постни. Ако съвпадне с християнски празник се раздава храна, която е свързана с празника – така например на Черешова задушница се дават и череши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати