Черешова задушница или още наричана Спасова задушница е ден, в който почитаме паметта на починалите ни близки и се пада преди Петровите пости.
Вярва се, че на този ден душите на мъртвите, които са останали на свобода от Велики четвъртък насам се прибират.
В църковните храмове се извършват заупокойни богослужения и молитви. Това е ден за благотворителност и състрадание.
В този дух се приготвят общи трапези, които имат и благотворителен характер.
На трапезата задължително трябва да има обреден хляб, приготвен с яйца и мляко, варено жито, символизиращо Възкресението Христово, червено вино символ на кръвта на Исус Христос , череши, които да се раздават на живите и се оставят на гробовете, откъдето произлиза името Черешова задушница.
Също така могат да бъдат приготвени ястия с агнешко месо, дребни сладки, сладкиши, бонбони и други храни, които мъртвите са обичал ида похапват приживе.
На масата винаги се оставя едно празно място. Първото парче от хляба, се оставя на земята, а първата глътка вино не се отпива, а се излива на земята с думите „За Бог да прости“.
Коментари