Защо Тихия океан се нарича тих?

Защо Тихия океан се нарича тих?
Снимка: sanovnik.bg

Тихият океан заедно с перифените морета заема площ от 178.6 милиона квадратни километра. Това означава, че на най-големият океан на Земята се падат почти 50 процента от общата площ на Световния океан. И ако още изпитвате затруднения да разберете мащаба на Тихия океан, само ще ви споменем, че площта му надвишава площта на сушата на нашата планета.

Тихият океан действително е огромен. От север на юг той а с дължина от 15 800 км, а от запад на изток - 19 500 км.

Пасификът е най-старият наследник на древният океан Панталас. Той започва да се оформя преди около 200 милиона години, като образуването на нова земна кора и промяната в подводния му релеф продължава до ден-днешен.

За откривател на Тихия океан се смята испанецът Васко Нунес Балбоа, който в началото на XV век пресича Панамския провлак и достига до напълно непознат до този момент на мореплавателите от Стария свят воден басейн. Балбоа го кръщава Южно море.

Но първият истински изследовател на Тихия океан е не кой да е, а самият Фернандо Магелан. По време на първото си околосветско пътешествие Магелан пресича Тихия океан от о. Огнена земя до Филипинските острови. Плаването на Магелан и флотата му преминава изключително спокойно, без никакви бури и големи вълнение, затова изследователят решава да го кръсти Тихи.

Най-голям принос за изучаването на Пасифика има английският изследовател Джеймс Кук, който провежда три експедиции през XVIII век. По време на експедициите на капитан Кук са открити много острови, сред които Нова Каледония, Хавайските острови. Кук достига дори Беринговия проток, континента Австралия и островите Нова Зеландия.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати