Sanovnik.bg»Съвети»Къде се намира българският Стоунхендж?

Къде се намира българският Стоунхендж?

JuliyaJuliya
Новак
63
Къде се намира българският Стоунхендж?

Стоунхендж (Уилтшър, Великобритания) и Карнакските камъни (Карнак, Франция) са най-известните кромлехи в света.

Кромлехът е мегалитно съоръжение с култово предназначение, което представлява големи каменни блокове, подредени в окръжност или в няколко концентрични кръга.

Древните българи при разселването синса построили много култови кромлехи, които сега могат да се наричат Български Стоунхендж.

Най-добре запазеният Българският Стоунхендж се намира в планински район в Източните Родопи, на 35 км от град Харманли, на 55 км от град Хасково и на 12 км северно от град Маджарово, край село Долни Главанак. Кромлехът е открит през 1998 г и представлява окръжност с диаметър от около 10 м.

Кромлехът край село Старо Железар се намира на 12 км от град Хисария (област Пловдив) и се счита за втория у нас Българският Стоунхендж. Той е открит през 2002 г. и известен като Тракийската обсерватория.

Бегликташ също може да бъде наречен Българският Стоунхендж. Това е естествен скален комплекс от блокове с различни форми и размери, който заема площ около 8 декара. Намира се на Българското Черноморие на 3 км от град Приморско и на 40 км от град Бургас, върху хребета на Маслен нос. Бегликташ е открит през 2003 г. и е една от най-посещаваните забележителности.

През 2017 г. в еленското село Раювци беше изграден Раювския кромлех по подобие на Стоунхендж от Англия. Върху камъните са записани велики мисли или цитати на известни българи като Левски, Ботев, Стефан Стамболов и други.

Раювските камъни се намират в село Раювци на 18 км от град Елена и на 28 км от град Велико Търново, на брега на язовир Йовкоци.

Вижте още: Откриха Стоунхендж 2

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати