Sanovnik.bg»Съвети»Защо се играе на кумата с печена кокошка на сватбата

Защо се играе на кумата с печена кокошка на сватбата

Защо се играе на кумата с печена кокошка на сватбата

Кумата да играе с печена кокошка на сватбата, е традиция, при която кумата и кумът отиват с вино и печена кокошка при младоженците.

Почти няма сватба без „посрещане с питка, мед и сол”, „разчупване на питка”, „играене на кума с печена кокошка”.

В някои краища се случват и други неща наречени традиции. Истината обаче е, че тези ритуали отдавна са изгубили традиционния си смисъл и обредност. Повечето, разбира се, в реда на нещата са се изменили, за да подхождат на съвременните разбирания и светоусещане, но така са загубили изначалния си замисъл.

Много малко от младоженците се замислят върху символиката и идеята на даден ритуал. Често пъти го пресъздават, защото така се е правило от техните баби и дядовци. Истината е, че не се е правило така. Посрещането на младото семейство от свекървата е може би един от малкото общо разпространени ритуали на сватбите, останали непроменени.

На кума не се е играело с печена кокошка, да не говорим, че сега има и вариант да се играе на кумата с торта, бонбони и т.н. Кумът/кръстникът е откупувал специално нагизден за целта, хубав, жив петел. Отговорен за петела през цялата сватба е бил заложникът. Той е танцувал с петела, правил е смешки, неговата роля е била да забавлява и разсмива сватбарите.

Живият петел е символ на мъжкото начало, на силата на мъжа.

Разбира се, би било странно да се появи някой с жив петел на една съвременна и модерна сватба и за това се е стигнало до печеното пиле, дегизирано като герест петел.

Вижте още:

- Сватбеният обичай в село Рибново;

- Какво означава сватба насън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати