Sanovnik.bg»Съвети»Кои са Великите сили

Кои са Великите сили

Кои са Великите сили

Под названието Велика сила се разбира държава, която разполага със забележителна военна, политическа и икономическа мощ. Тези привилегии позволяват на великата сила да взема значителна роля в разрешаването на конфликти и вземането на важни решения, касаещи други държави в глобален план.

Раждането на термина Велика сила датира от 1815 година, когато на Виенския конгрес заседават петте от най-влиятелните монархии в Европа по онова време – Великобритания, Австрия, Франция, Русия и Прусия.

На този конгрес държавите се обединяват в каузата да съхранят статуквото на континента. Създадената коалиция от монархиите се превръща в символ на защитата на Европа през предстоящите 40 години. Съюзът между държавите обаче приключва с избухването на Кримската война.

Кои са великите сили

Великите сили се подменят заедно с историческите периоди. За България преломен момент е разкъсването на нейната територия след Берлинския конгрес от 1878 година. През този век за велики сили се очертават Франция, Германия, Италия, Русия, Англия, Австро-Унгария, Италия и Великобритания.

След Руско-японската война към термина велики сили се приобщава и Япония, а след навлизането си в Първата световна война, САЩ също добива този статут.

След приключването на Втората световна война, терминът Велики сили значително се променя. В съвременни дни и след създаването на Организацията на обединените нации (ООН) от 1945 година, терминът велики сили обединява 5-те държави, които са постоянно членове на Съвета за сигурност на ООН.

Днес под Велики сили разбираме държавите Русия, Франция, Китай, САЩ, Великобритания, а след настъпването на 21 век към тях могат да бъдат причислени Япония и Южна Корея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати