Как се образува мълния?
How Does Lightning Form?Kako nastaje munja?
Sanovnik.bg»Съвети»Как се образува мълния?

Как се образува мълния?

Как се образува мълния?

Чудесата на майката природа са необятни. Някои хора обичат лошото време, други пък се плашат от него и по-конкретно от светкавиците и гръмотевиците.

Днес ще поговорим по-конкретно за светкавиците или по-конкретно мълниите. Мълниите са едни от най-опасните явления, но за сметка на това толкова красиво и зрелищно.

Мълниите са заредени с изключително много енергия. Енергията в една мълния може да бъде до 100 КW, а токът в нея е от 30 000 до 200 000 ампера.

Колко волта може да бъде една мълния?

Електричеството между облака, образуващ мълния и земята, може да достигне и да надмине 100 000 000 волта. Дължината на мълнията може да е между 2,5- до 20 км, а скоростта, с която се разспространява може да стигне 220 000 км/ч.

А как се образуват мълниите?

По принцип, една гръмотевична буря, която е съпровождана от мълнии и светкавици, с много голяма скорост се издига от Земята към небето. Когато се надига, тя се охлажда и от там се образуват облаци, носещи дъжд, които често сме чували в прогнозата за времето да наричат купесто-дъждовни облаци или така наречените буреносни облаци.

Охлаждането предизвиква охлаждане на топлият въздух, което, от своя страна, предизвиква кондензация в облака, която кондензация се превръща в дъжд или град.

Когато се образува лед в купесто-дъждовният облак, това е един от важните фактори за образуването на мълния. Облаците, носещи буря, в които се образуват определен брой и с еднаква големина ледени кристали, може и да не образуват мълния. Малките частици вода, намиращи се в облака, които са останали в него и не са се превърнали в дъжд или град, се преобразуват в ледени кристали. Онези кристали, които са заредени с положителен заряд, започват да се издигат към върха на облака, носещ буря.

Когато стигнат до точно определена големина, те падат като градушка или град. За разлика от по-големите, по-малките частици, все още се издигат нагоре и така се сблъскват с по-големите ледени частици. Когато се сблъскат, този сблъсък премахва електрони от тези частици, които продължават да се издигат, като това ги зарежда с положителен заряд, а тези частици, които падат и са по-големи придобиват отрицателен заряд.

Мълнията бива образувана, когато два облака, заредени с електричество се сблъскат и когато са с различен заряд - с положителен и отрицателен. След като притегателната сила между двата облака е станала много силна, през тях започва да протича ток от единият облак, който е низходящ. Този поток от електричество образува мълниите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати