Растения и бръмбари могат да живеят на Марс

Растения и бръмбари могат да живеят на Марс

Предсказанията за апокалипсис на Земята, които са плод на древни изчисления на катастрофичните цикли в Слънчевата система, постоянно провокират учените, да търсят отговор на въпроса дали животът е разпространен не само на нашата планета.

Техните търсения са ред от експерименти, някои от които раждат сензация. Такъв е опитът, който американски учени провели неотдавна в лаборатория в Станфорд (САЩ).

Там била изградена камера, в която била пресъздадена марсианска среда - пепел, парчета лава, ултравиолетови и рентгенови лъчи. Климатът бил плюс 20 градуса през деня и арктически мраз през нощта.

Провел се тест кои животни и растения колко време ще издържат на Марс. Първо загинали птиците - още в първите секунди. Костенурката издържала 6 часа и половина, но бръмбарите изтраяли седмици наред и само гладът би ги уморил на Марс.

Изненадата била в реакцията на растенията - овесът, бобът и ръжта дори пуснали зелени филизи в тази “марсианска ферма”, но растежът им бил по-слаб.

Другите растения се оказали неспособни за размножаване. Но гъбите и водораслите доказали, че ще се приспособят веднага на червената планета. За микробите условията на Марс били направо гостоприемни - те започнали бързо да се размножават в камерата.

Растения и бръмбари могат да живеят на Марс

Друг неочакван експеримент станал по време на полета на “Аполо 12” до Луната. Астронавтите Чарлз Конрад и Алън Бийн намерили живи организми близо до кратера Ландсберг.

Тези микроби били занесени 2 години преди това от сондата “Сървайър 3” и оставени на Луната. Земните микроорганизми оцелели в адския студ 24 месеца.

Това откритие накарало учените да съберат сведения за най-издръжливите същества, които могат да бъдат изпратени със сонда в дълбокия Космос.

Оказало се, че сперматозоидите на бика могат да издържат 8 години при температура минус 196 градуса и пак да са жизнеспособни! Рядък вид гъсеници издържат до минус 269 градуса, а личинки на африкански комар не треперят и при минус 270.

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Lilly
Lilly
26.02.2013 19:50
йхмиъупшюлюоп5л
у
Ъ
ъ
Н;щюощпш
икуъ
кши,8К
0
0