Какво е карма на бездействието и как да се предпазим от нея?

Какво е карма на бездействието и как да се предпазим от нея?

Всеки от нас е чувал за думата карма. Понятието присъства в различни духовни учения. Това е погрешно насочване на енергия, дължащо се на неправилни постъпки.

Чрез термина се набляга на това, че отделният индивид сам определя своето бъдеще чрез своите намерения и действия. Казано най-просто, кармата е резултатът от нашите мисли и постъпки.

Смята се, че когато имаме светли мисли, излъчваме положителни емоции и вършим добрини, това ще допринесе за добрата ни карма и спокойното бъдеще.

Ако обаче сме с изпълнени с негативизъм, обзети сме от черни помисли и вършим злини, няма как да избягаме от лошата си карма. Рано или късно следствието от нашето поведение ни застигне, резултирайки в страдание и нещастие.

Но лоша карма можем да си навлечем не само с действие, но и с отказ от такова. Тук вече говорим за така наречената карма на бездействието. В какво се изразява тя?

Можете да придобиете идея за принципа, по който работи кармата на бездействието със следния прост пример: Представете си, че имате приятел, който ви моли за помощ. Вие можете да промените живота на този човек към по-добро.

Да върнете радостта в дните му, да го избавите от голяма беда. Поради мързел, завист или други причини обаче отказвате да му съдействате. Просто го изслушвате и не предприемате нищо.

Оставате напълно пасивни към неговите страдания. Тогава вие не сте извършили конкретна злина. Но със своята умишлена пасивност сте задействали кармата на бездействието. Провокирали сте лоша карма за себе си именно с това, че не сте предприели нищо.

Разбира се, ако даден човек ви помоли за съдействие, което реално не е полезно за него, нещата са различни. Тогава няма да си навлечете карма на бездействието. Защото в ума си вие му мислите доброто и знаете, ще с пасивността си всъщност сте му от полза, дори и сега той да не го осъзнава.

При останалите обстоятелства обаче е редно да обмислите положението внимателно. Помагайте на хората и не ги съдете, за да се радвате на спокойно, светло и щастливо бъдеще. Не забравяйте, че колелото на живота се върти. И утре вие също може да се озовете в подобна ситуация.

Виж повече

Рейтинг

3.3
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Потребител#220940
Потребител#220940
27.09.2018 01:50
ако ви интересува системата за реинкарнации наречена колелото на самсара вижте тази статия https://ezoterikabg.net/2018/09/24/sistemata-na-reinkarnaci-koleloto-na-samsara/
0
0