Изгубената колония Роаноук – най-старата мистерия на Америка

Изгубената колония Роаноук
Снимка: John White, British Museum, London
Изгубената колония Роаноук

Преди създаването на първите европейски колонии в Северна Америка – Плимут и Джеймстаун, англичаните се опитали да създадат друга такава на остров Роаноук. Макар полагането на основите да било успешно и да съществувала три години, тя мистериозно изчезнала, като не оставила след себе си и най-малка следа какво се е случило с живеещите там заселници. Съдбата им остава най-старата неразкрита мистерия на Америка.

Било 1587 година, когато група от около 115 английски заселници пристигнали на остров Роаноук, край бреговете на днешния щат Северна Каролина. В края на година губернаторът на новото населено място се завърнал до Англия, за да донесе провизии за заселниците.

Точно тогава между Англия и Испания избухнала морска война, а кралица Елизабет призовала всеки наличен кораб да се изправи срещу могъщата испанска армада. През август 1590 г. Уайт най-накрая се завърнал в Роаноук, където оставил съпругата, дъщеря си и внучка си (Вирджиния Дар, първото английско дете, родено в Америка), както и останалите заселници три години по-рано.

За негов ужас той не открил никаква следа от колонията или нейните обитатели, както и улики за това, което се е случило, с изключение на една дума – Кроатон, издялкана с нож на оградата около колонията.

Изследванията около съдбата на изгубената колония в Роаноук продължават през вековете и до днес, но никой не е намерил задоволителен отговор. Кроатон е името на остров южно от Роаноук, както и дом на американско племе със същото име. Според най-популярната теория колонистите били убити или отвлечени от индианци.

Друга хипотеза твърди, че заселниците се опитали да се върнат обратно в Англия сами и се изгубили в морето. Според трета заселниците срещнали кървав край от ръцете на испанците, които по това време владеели Флорида.

Други теории твърдят, че заселниците навлезли във вътрешността на континента, за да намерят по-подходящи условия за живот, но били пленени и се претопили сред местните племена.

През 2007 г. изследователи започнали да събират и анализират ДНК от местните семейства, живеещи в околностите на колонията, както и на местните индиански племена. Въпреки че открили смесване на ДНК, резултатите не били убедителни, за да се наложи теорията, че колонистите били претопени от индианците.

Все пак англичаните си направили изводи от съдбата на Роаноук и били много по-внимателни, когато основали след 17 години следващата си колония – Джеймстаун, град, който съществува и до днес.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати