Започват вълшебните дни на февруари! Ето какви желания сбъдват

Започват вълшебните дни на февруари! Ето какви желания сбъдват

Дните от 1-ви до 3-ти февруари са много специални в българския народен календар. Те се наричат Трифунци и се смятат за вълшебни. Месец февруари започва с празника Трифоновден, а след него се честват Петльовден, известен като Сретение Господне и Свети Симеон.

Тези три породени чествания са посветени на лозето, земите, виното, плодородието, любовта и късмета. Вярва се, че те имат необикновена сила и могат да донесат изобилие, здраве и берекет, ако се помолим за това достатъчно искрено и силно.

На 1-ви февруари е празникът на Свети Трифон, който бди над лозята. Той се отбелязва още и на 14-ти февруари. След него идват така наречените Вълчи дни, при които в някои краища на страната замесват обредни хлябове заради старо вярване, че така вълците ще стоят надалеч от дома.

Започват вълшебните дни на февруари! Ето какви желания сбъдват
Снимка: Десислава Дончева

А според времето и събитията от втория ден на февруари се извършвали гадания за предстоящите месеци. 2-ри февруари е познат в народния календар и като Петльовден.

На този ден за здраве на момченцата в семейството се готви петел и пита, с които се черпят съседите. Последния ден от Трифунци пък завършва с почитането на Свети Симеон, който според преданието е участвал в превеждането на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати