Историческо! Изстреляха първия български сателит в Космоса

Сателит

В космоса излетя първият частен, български геостационарен телекомуникационен сателит. Така страната ни се нарежда сред малкото европейски държави, можещи да се похвалят с подобна придобивка.

Първият български частен комуникационен сателит се нарича България Сат 1. Той бе изстрелян успешно в космоса в късните часове на вчерашната вечер. Апаратът излетя от историческата ракетна площадка в Кейп Канаверал в САЩ, станала известна с мисиите Аполо.

Стартът на изстрелването бе даден в 22:45 часа българско време. Около 35 минути след него България Сат 1 се отдели на малко над 1000 км над земната повърхност. Последваха няколко теста, след които сателитът трябваше ще заеме позицията си за активна дейност.

Когато се отдели от ракетата-носител и достигне до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до отредената за България позиция. Той ще се разположи над геостационарна орбита над района на Балканите.

Сателитна чиния

Българският сателит ще е в оперативна готовност след 30 дни, броени от деня на изстрелването. Той ще започне да излъчва голям висококачествени и многобройни телевизионни програми директно до абонатите със сателитни приемници. Според очакванията на специалистите той ще функционира около двадесет години.

С изстрелването на сателита страната ни се нареди сред малкото европейски държави със свой геостационарен телекомуникационен сателит.

България на практика е и единствена от страните от Централна и Източна Европа, разполагаща с подобен апарат в орбита. България Сат-1, за разлика от повечето функциониращи европейски сателити, е вторият, който се осъществява изцяло от частен инвеститор.

Всички етапи от проекта са съблюдавани от български инженери, които работят в САЩ. Той поставя страната ни доста напред в сектора с космическите технологии в световен мащаб.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати