Шанс или паника! Киборгите факт до месеци

Бионичен човек

Бионичният човек е на прага ни. Създаването на киборги е по-реално от всякога и предстои да се превърне във факт до месеци.

От доста време насам световно известният изобретател Илън Мъск и компанията му са съсредоточили усилията си в това да създадат бионичен човек. Това означава съединяването на човешки мозък с компютър, като създаде интерфейс, наречен Neuralink. Технологията ще бъде инжектирана в мозъка под формата на дантела от нерви, съставена от мрежа от електроди.

Уникалният по рода си метод ще разшири възможностите на човешкия мозък до невиждани граници, като добави още един слой към кората и лимбичната система. Именно той ще комуникира с компютър.

Днес човечеството е само на крачка от реализирането на тази амбициозна задача. Киборгът само по себе си създава нов интерфейс, който може да се ъпгрейдва постоянно.

Това ще ни бъде от полза в няколко насоки.

Илън Мъск
Снимка: LinkedIn

Едно от предимствата позволява на бионичните хора да контролират компютрите само с мозъка си. Това ще бъде възможно, тъй като мозъкът и компютърът действат чрез технология, използваща едни и същи вектори – електроимпулси и данни. Когато се изгради, Neuralink тя ще стане системата, позволяваща мозъкът и компютърът да комуникират директно. Оттук нататък приложенията, които могат да бъдат създадени, са безкрайни.

Едно подобно ъпгрейдване на мозъка ще ни помогне да комуникираме с други хора от разстояние. Идеята е технологията да действа двупосочно между човека към компютъра. Тя ще може да приема съобщения и данни и да предава такива на другата страна. Това означава, че всеки киборг ще може да подава информация към облачното пространство, към компютри или дори директно към мозъците на останалите хора, които имат същия интерфейс в главата си, както и да получава такава. Съзнанието ще бъде дотолкова разширено, че паметта ще стане на практика безкрайна.

Уникалната по рода си иновация ще помогне на хората да чувстват и движат като свои бионичните крайници. Това превръща роботизираните изкуствени крайници в бъдещето на човечеството. Те ще общуват директно със съществуващите нервни структури, като лесно и бързо ще се интегрират в нервната система.

Киборги

Компютрите и роботите за пръв път ще могат да разчетат емоциите чрез електроди за данни. Така роботите на бъдещето ще могат да бъдат поставяни в към конкретни емоционални характеристики, а не просто да отговарят на команди.

Човекът, от своя страна, ще може да вижда като реалност всяка своя фантазия. Това ще доведе и до създаването на ново поколение компютърни игри. Средата наоколо ще реагира на това, което чувства вашият мозък, и винаги изпреварват вашите представи и очаквания. Това обаче лесно може да излезе извън контрол, особено ако попадне в неподходящи ръце.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати