Момчето, което ще спаси Океана от пластмасовите боклуци

Боян Слат

Човечеството ще разреши проблема с пластмасата до 2050-та година. Идеята на 22-годишния Боян Слат за почистването на Тихия океан днес изглежда все по-реално от всякога.

Боян Слат е момчето, което преди 5 години обяви война на пластмасовите отпадъци. Докато преди идеята му се приемаше за фантастична, днес тя изглежда все по-реална.

Планът на Слат в началото предвиждаше изграждането на 100-километрова почистваща система с формата на тръба, която да бъде поставена на повърхността на океана и закрепена за дъното му. И въпреки че в лабораторни условия проектът бе успешен, много учени бяха скептични към неговото евентуално реализиране. Усъмнилите се в способностите му величия още повече амбицираха младия холандец да продължи борбата си.

Днес планът на Боян е още по-опростен. Вместо голяма почистваща система, закрепена на дъното, той проектира много по-малка, която се носи по течението. Той и екипът му са установили, че на дълбочина няколкостотин метра водното течение е по-бавно в сравнение с повърхността. Поради това са решили да закрепят системата в едно по-бавно течение, където ще може да улавя пластмасовите отпадъци на повърхността много по-лесно.

Дължината на иновативното изобретение няма да надвишава и километър. Плаващата система ще има същото поведение като отпадъци. На борда на почистващата платформа ще има система, която ще я насочва автоматично към районите с най-много отпадъци.

Ако мечтата се превърне в реалност, на уникалната машина ще са ѝ нужни само 10 години, за да почисти над 42% от отпадъците в океана. За 5 години тя ще събере над 50 % от тях, а след това ще има амбициозната задача да събере всичкия боклук.

Пластмаса

Новата система ще е много по-евтина от първоначално запланувания модел. Освен това ще ѝ е нужно много по-малко време за реализация и пускане в действие. Компактният ѝ дизайн позволява да се пренася лесно от място на място и да пуска котва, като не се налага да се вкопава в дъното. Тя може да започне да действа до 12 месеца – 2 години по-рано от предвиденото.

Създателят на платформата Боян Слат е убеден, че до 2050-та година Тихият океан ще бъде освободен от трудноразградимите замърсители. Това ще сложи край на борбата на човечеството с пластмасата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати