Интересно! Вижте защо космическият студ не успява да убие астронавтите

Астронавти

Космическият студ е една огромна пречка пред астронавтите. От НАСА обясняват как може да оцелее човек в подобни условия.

Всичко е въпрос на преразпределение на топлината – това обяснява мениджър мисии на НАСА - Боб Сингър. Пред астронавтите има две огромни пречки – това са космическият студ и слънчевата радиация. Те обаче са намерили уникален начин да се справят с всяка една от тях.

Оцеляването на един астронавт не би било възможно, ако няма преразпределение на топлината. Космическите комплекси в орбита регистрират най-различни промени в температурата. Изложената към Слънцето страна достига до 120 градуса по Целзий.

От страната на тъмния Космос е тотален студ – до минус 157 градуса по Целзий. Това е и причина Международната космическа станция да е изградена по един уникален температурен баланс. Тя е екипирана с невероятна система, която контролира температурата в комфортни за астронавтите стойности. Така те оцеляват.

За да се постигне баланс, всяка станция се нуждае от добра изолация и отоплителни системи. Тя е оборудвана и с най-нови и авангардни технологии. В помещенията за астронавтите в корабите Аполо например има отоплителни елементи, които спасяват екипажа от космическия студ. Технологията бе използвана от австралийската фирма Jett, за да създаде подгряваща се жилетка. Тя има способността да топли човешкото тяло и при екстремно ниски температури. За целта в нея влизат литиево-полимерни батерии и еластични подгряващи намотки.

Много от космическите технологии се използват в създаването на най-различни иновации. Така например космическа технология за запазване на температурата включва микроскопични капсули, пълни с химическа субстанция.

Космос

Тя променя състоянието си от твърдо в течно и обратно - всичко зависи от моментната температура на тялото. НАСА, от своя страна, използва тази технология за ръкавиците на астронавтите. Така, когато температурата на тялото се повишава, материалът абсорбира излишната топлина. А когато температурата спадне, материалът изпуска топлина, която загрява тялото – един прекрасен метод да бъде спасен астронавтът от измръзване и да му бъде осигурен нужния комфорт, за да се чувства добре в подобна среда.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати