Обратното броене за експедицията до Марс започна

Марс

Мечтата на човечеството най-накрая да напусне родната си планета и да се отправи на междупланетно пътешествие в най-скоро време ще се осъществи. НАСА обяви официално, че дълго дискутираната, планирана, отлагана и дори временно замразявана мисия до Марс в крайна сметка ще се осъществи.

Това ще стане факт след десетилетия на мечти, научно фантастични планове и проучвания във всички сфери на науката.

Само преди дни президентът Тръмп разписа мандат на космическата агенция да изпрати хора на Марс, като това трябва да се случи до 2033 година.

НАСА ще осъществи плана за полет до Марс в пет етапа, като в момента агенцията се намира в етап 0, при който се осъществяват тестове на Международната космическа станция МИР.

Червената планета

В този предварителен етап се разработват и правилата за сътрудничество с частни компании, които също имат интерес човечеството да стъпи на Марс.

Вторият етап от плана за завладяване на Марс или етап I ще започне не по-рано от 2018 година и ще продължи до 2025 година. В рамките на тези седем години ще се проведат редица тестове на ракети от типа SLS, чиято задача ще бъде да доставят материали на новата орбитална станция.

Станцията, с наименованието Deep Space Gateway, ще бъде изградена в близост до Луната с основната задача да обслужва бъдещите полети към Червената планета.

Новата орбитална станция трябва да бъде напълно готова до 2027 година и да приеме астронавти. Така, при започването на етап II на нея ще има астронавти, прекарали в безтегловност повече от 400 дни.

Работата в околоземна орбита ще се осъществява в рамките на четвъртия етап, който ще стартира през 2028 година и трябва да продължи до 2030 година. За тогава е предвидено и привеждането на космическата станция в пълна готовност за приемане на ракетата SLS.

Марс

Едва след това ще бъде осъществен и финалният пети етап на плана, който включва изпращането на полет до Марс. Или казано с други думи до 16 години човечеството ще се отправи към Червената планета.

За това време трябва да бъдат решени и редица въпроси относно бъдещия полет, свързани с оборудването на ракетата, в която ще пътуват астронавтите.

Тя трябва да бъде натоварена с всичко необходима за оцеляване и поддържане на живота в рамките на полета до Марс, който се очаква да продължи поне две или три години.

Все още има доста неясни неща по предстоящия полет. В ракетата на астронавтите трябва да има всичко необходимо за дълъг полет, отиване и връщане до Марс, който ще продължи две до три години.

Плановете за изпращане на хора на Марс на НАСА влизат в конкуренция с плановете на Илон Мъск и неговата фирма SpaceX да колонизират първи Червената планета.

Амбицията на Илон Мъск е да изпрати полет още през 2022 година. Само времето ще покаже кой ще излезе победител в надпреварата да изпрати човек на Марс.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати